Hur David blev av med sin smärta

David Carlsson är industridesigner och jobbar främst med 3D-visualiseringar. Två år efter sin utbildning kunde han i princip inte röra högerarmen. Han blev tipsad om RollerMouse och provade. Sedan dess är smärtan borta.

David Carlsson
Industridesigner
David Carlsson

david carlsson

”The RollerMouse provides even distribution between hands and relieves arms and shoulders. I never need to raise my hand like I do with a mouse. My arms are completely still when I work and I can sit straight."

Problemet var borta från dag ett!

David Carlsson är utbildad industridesigner, men jobbar idag främst med att visualisera arkitektoniska lösningar i 3D, som nya hus och byggnader. 3D-visualisering innebär mycket precisionsarbete som styrs med hjälp av mus, styrplatta, ritplatta eller liknande styrdon. Davids arbetsdagar är ofta långa och arbetet utförs uteslutande framför skärmen: ”Jag började med en vanlig mus, gick över till möss speciellt utformade för 3D-arbeten, testade vidare med ritplattor. Inget fungerade bra för 3D-arbetet.”

Dessutom fick David Carlsson allt mer ont i armen. Som frilansande 3D-designer var det katastrofalt. Att styra arbetet på skärmen med hjälp av händer och fingrar är helt centralt för att David Carlsson ska kunna utföra sitt arbete och fakturera i sin firma. Till sist kunde han inte lyfta armen. Då tipsade hans skrivarleverantör om RollerMouse. ”Problemet var borta från dag ett. Några månader senare provade jag med en vanlig mus igen, men jag kände direkt hur det drog i senorna,” berättar David Carlsson.

home office setup from contour design

Rullen är lösningen

Som industridesigner konstaterar David Carlsson att rullen är 95 procent av produkten: ”Det är den som är lösningen. Rullen förhåller sig väldigt naturligt i förhållande till arbetsytan på skärmen, utan att handen behöver förflytta sig motsvarande yta.” För att komma fram till en lösning som styrrullen krävs dock ett gediget förarbete. En industridesigner börjar i en ände bortom produkten i sig: ”Det är viktigt att först skaffa sig en riktig bild av kundens och slutkundens krav och förväntningar på produkten. Det handlar mycket om funktionsanalys.” Industridesign är en komplex disciplin, som innehåller många fler komponenter än den visuella utformningen. ”Skulle du endast beakta den estetiska utformningen som designer, då skulle det bara bli konstnärligt,” förklarar David Carlsson.

Läs om RollerMouse Red här
RollerMouse Red functions

Funktionen styr utformningen

Graden av konstnärlighet när en produkt ska designas styrs av kontexten och hur funktionen ser ut: ”Ett föremål med enkel funktion ger stort spelrum för en avvikande utformning. Allt utom grundfunktionen kan då gestaltas i princip hur som helst.” Andra aspekter än utformningen är många gånger långt viktigare när en produkt ska designas. Valet av material är ett exempel: ”Du har hela hållbarhetsfrågan och hur produkten ska sättas ihop så att det blir lätt att demontera den för återvinning. Det är lättare att beakta hållbarhetskrav om det är en top-of-line-produkt. Ska det bara vara billigt får miljön ofta lida. En annan viktig aspekt är att produkten ska vara anpassningsbar, användaren ska kunna ställa in den för just sina behov.”

blank

Ergonomi är den stora utmaningen

David Carlsson menar att ergonomin är den stora utmaningen i att designa en mus eller annat styrdon för professionellt bruk: ”Du måste till att börja med förstå brukaren och dess situation och problem. För att designa en mus måste du dessutom sätta dig in i och lära dig ergonomi.” Att designerteamet bakom RollerMouse har lyckats med den uppgiften blir tydligt när David Carlsson berättar om skillnaden jämfört med vanliga möss och andra styrdon. ”RollerMouse ger en jämn fördelning mellan händerna och avlastar armar och axlar. Jag behöver aldrig lyfta handen som jag måste med en mus. Jag är helt stilla med armarna när jag jobbar och kan sitta rakt. Det gör att precisionen blir större och jag kan jobba snabbare. Min hand är ju den egentliga begränsningen. Med RollerMouse bromsar jag med ena handen och styr med den andra istället för att göra alla moment med en hand. Jag kan inte tänka mig något mer ergonomiskt.”

blank

Detaljer styrs med musen

Även om David använder tangentbordet mycket, är det kommandon med musen som dominerar Davids arbetsdagar: ”Du kan tänka dig hur många ytor ett hus har i detalj. Varje lampa, varje handtag ska ritas in. Ibland sker gestaltningen ner på skruvnivå.” Arkitektur i 3D har blivit David Carlssons nisch. Kanske inte så konstigt då han egentligen ville bli arkitekt. Men så kom han in på industridesignlinjen på Gotlands högskola istället: ”Och nu jobbar jag med det jag ville till sist, men som designer istället!”.

optimize your home office with a laptop stand and feel the difference