Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom orsakas av att den stora medianusnerven på undersidan av handleden kommer i kläm. Resultatet kan vara domningar eller stickningar, nedsatt känsel i pek- eller långfinger eller svaghet i tummens muskler.
Karpaltunnelsyndrom

Vad är Karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom är ett tillstånd då nerven till fingrarna blir irriterad, vilket leder till stickningar i fingrarna och smärta i handen – i synnerhet på natten. Det är ett tillstånd som orsakar stora besvär när det väl uppkommit. Det är därför en bra idé att försöka undvika att det går så långt. Om du är i en situation där det konstaterats att du har karpaltunnelsyndrom finns det lyckligtvis några saker du kan göra.
Karpaltunnelsyndrom

Varför uppstår karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom beror på att det blir för trångt i karpaltunneln så att medianusnerven kommer i kläm, vilket kan orsaka symptom i handen och vissa fingrar. Karpaltunnelsyndrom är generellt ett tillstånd som orsakas av att handleden överbelastas för att man jobbar med upprepade monotona rörelser. Särskilt drabbade är frisörer, maskinoperatörer, slakteri- och industriarbetare, skribenter och personer som jobbar mycket med tangentbord och mus. Problemet kan också orsakas av andra sjukdomar eller skador. Diagnosen ställs ofta utifrån symptomen och genom undersökning av hand och arm.
karpaltunnelsyndrom

Hur behandlar man karpaltunnelsyndrom?

En vanlig behandling av karpaltunnelsyndrom är att avlasta handen – t.ex. med en handledsskena. Men det kan också vara en bra idé att försöka undvika den aktivitet/rörelse som orsakat tillståndet. Om orsaken är musanvändning bör du se över om du kan förändra sitt sätt att använda musen eller byta till en ergonomisk, t.ex. RollerMouse. Du kan också behöva se över ditt tangentbord. Tangentbordets lutning kan ha en avgörande betydelse för belastningen på handled och fingrar. I vissa fall kan det vara nödvändigt med operation. Man kan även behöva göra stretchövningar som kan bidra till att smärta och obehag lindras.

karpaltunnelsyndrom

Kan man helt undvika karpaltunnelsyndrom?

Man kan minska risken för att utveckla karpaltunnelsyndrom om man känner till riskfaktorerna. Om du jobbar på kontor och sitter många timmar vid datorn är det en bra idé att undersöka hur du får den bästa arbetsställningen när du jobbar med tangentbord och mus innan du börjar märka av några besvär.

Observera: Om du utvecklar symtom på musarm som kan vara relaterade till dina arbetsuppgifter bör du tala med din arbetsgivare eller ditt skyddsombud. Om du jobbar mycket vid datorn kan du undersöka om det finns någon möjlighet att byta arbetsuppgifter eller om du kan byta ut din vanliga mus mot en ergonomisk som kan bidra till att lindra besvären. Om symtomen inte försvinner bör du kontakta läkare.

Prova gratis i 14 dagar

Prova en RollerMouse som förebygger och minskar smärta och obehag i nacke, axlar, armar och händer.
Välj mellan RollerMouse Red, Free3 och Pro3.