Tennisarmbåge / Epikondylit

Tennisarmbåge (epikondylit) är ett smärttillstånd som utlöses av upprepade monotona rörelser, översträckning, vibrationer, överbelastning, stillasittande arbete eller obekväm arbetsställning. En upprepad belastning av muskler, ledband, senor och nerver kan leda till tennisarmbåge.
tennisarmbåge

Vad är tennisarmbåge?

Tennisarmbåge är ett ganska vanligt problem som kan ha flera olika orsaker. Gemensamt för dessa är att samma delar av underarm, arm eller handmuskler överbelastas. Symtomen är smärta på armbågens utsida, men smärtan kan även stråla upp i överarmen och längs underarmens utsida. Tennisarmbåge innebär att det uppstår en förändring/inflammation i senan eller senfästet vid armbågen. Problemet uppträder ofta efter kortvarig och intensiv överbelastning, t.ex. om man använder häcksax eller skruvmejsel. Besvären kan också orsakas av upprepade monotona rörelser som t.ex. när man snickrar, målar eller använder datormus.
tennisarmbåge

Hur behandlar man tennisarmbåge?

När man behandlar tennisarmbåge handlar det om att lindra smärtan och hämma inflammationen. Därför bör man försöka undvika den aktivitet/rörelse som från början orsakade besvären. Om orsaken är musanvändning bör man se över om man kan förändra sitt sätt att använda musen eller byta till en annorlunda mus. Man kan även behöva göra stretchövningar som kan bidra till att smärta och obehag lindras.
tennisarmbåge

Kan man helt undvika tennisarmbåge?

Man kan minska risken för att utveckla tennisarmbåge om man känner till riskfaktorerna. Om du jobbar på kontor är det därför en bra idé att se över hur du arbetar vid datorn. Om musen används på ett felaktigt sätt kan det bli kännbart efter en lång dag framför datorn. Det är därför en bra idé att sätta sig in i hur man får den bästa arbetsställningen framför datorn – innan man börjar märka av smärtor och obehag.

Observera: Om du utvecklar symtom på musarm som kan vara relaterade till dina arbetsuppgifter bör du tala med din arbetsgivare eller ditt skyddsombud. Om du jobbar mycket vid datorn kan du undersöka om det finns någon möjlighet att byta arbetsuppgifter eller om du kan byta ut din vanliga mus mot en ergonomisk som kan bidra till att lindra besvären. Om symtomen inte försvinner bör du kontakta läkare.

Prova gratis i 14 dagar

Prova en RollerMouse som förebygger och minskar smärta och obehag i nacke, axlar, armar och händer.
Välj mellan RollerMouse Red, Free3 och Pro3.