Ulnarisinklämning/ Cubitaltunnelsyndrom

Ulnarisinklämning eller cubitaltunnelsyndrom är ett problem som uppstår när ulnarisnerven kommer i kläm på baksidan av armbågen eller i handleden. Problemet kan bero på att man arbetar i en ställning som gör att nerven i armbågen utsätts för tryck. Andra orsaker kan vara ärrvävnad efter tidigare skada eller ledgångsreumatism. Ulnarisnerven utsätts ofta för tryck om man vilar armbågarna mot ett hårt underlag.
ulnaris

Vad är ulnarisinklämning?

Ulnarisnerven kan skadas var som helst från axeln och ner till handen, men skadan uppstår oftast i armbågen eller handleden. Alla nerver kan sträckas ut lite utan att ta skada, men de tål inte tryck eller stötar. Ulnarisnerven passerar armbågen i en tunnel, där den är exponerad för stötar och slag. Kanske har du upplevt en “armbågsstöt” så att smärta eller en domnande känsla strålat ut mot lillfingret efter att du stött armbågen mot något. Ulnarisinklämning ger en domnande känsla i halva ringfingret, lillfingret samt smärta i underarm och armbåge.

Varför uppstår ulnarisinklämning?

Ulnarisinklämning innebär att ulnarisnerven trycks ihop vid antingen armbågen eller handleden. Tillståndet uppkommer ofta i samband med att ensidiga handrörelser orsakar en överbelastning eller om man utför kraftfulla och/eller krävande rörelser under lång tid. Tennisspelare kan drabbas av detta men även snickare som använder spikpistol kan utveckla tillståndet eftersom verktyget kan trycka mot nerven i handen. Även personer som jobbar mycket med tangentbord och mus kan drabbas. Diagnosen ulnarisinklämning ställs ofta utifrån symptomen och genom att man testar nervsystemet.

Hur behandlar man ulnarisinklämning?

En vanlig behandling av ulnarisinklämning är att avlasta handen samt minimera den aktivitet/rörelse som orsakat tillståndet. Om musanvändning är orsaken bör du se över om du kan förändra ditt sätt att använda musen eller byta till en ergonomisk, t.ex. RollerMouse. Du kan också behöva se över ditt tangentbord. Tangentbordets lutning kan ha en avgörande betydelse för belastningen på handled och fingrar. I sällsynta fall kan lösningen vara operation. Det kan också vara bra att göra stretchövningar som kan bidra till att smärtor och obehag lindras.

Arbeta effektivare - RollerMouse

Kan man helt undvika ulnarisinklämning?

Man kan minska risken för att utveckla ulnarisinklämning om man känner till riskfaktorerna. Om du jobbar många timmar vid datorn är det en bra idé att fundera på hur du skulle kunna utföra ditt arbete med minsta möjliga belastning och tryck.
Titta våra goda råd här

Observera: Om du utvecklar symtom på musarm som kan vara relaterade till dina arbetsuppgifter bör du tala med din arbetsgivare eller ditt skyddsombud. Om du jobbar mycket vid datorn kan du undersöka om det finns någon möjlighet att byta arbetsuppgifter eller om du kan byta ut din vanliga mus mot en ergonomisk som kan bidra till att lindra besvären. Om symtomen inte försvinner bör du kontakta läkare.

Prova gratis i 14 dagar

Prova en RollerMouse som förebygger och minskar smärta och obehag i nacke, axlar, armar och händer.
Välj mellan RollerMouse Red, Free3 och Pro3.