Case: Combatting Tennis Elbow with a Vertical Mouse

Jim Chapman är ingenjör och arbetar för The Defense Science and Technology Laboratory (DSTL). Efter att ha tillbringat många timmar framför sin dator och utfört arbete för försvarsministeriet har han utvecklat tennisarmbåge, ett tillstånd som kan orsakas av en dålig arbetsställning och repetitiva rörelser vid användning av datormus.

Jim Chapman
Ingenjör
The Defence Science and Technology Laboratory

"En tankeväckande funktion är den extra knappen i mitten som fungerar som ett dubbelklick. Jag använder den hela tiden, vilket avlastar min kropp"

Skaffa en vertikal mus

Efter en arbetsmiljörond då jag rekommenderades att använda en vertikal mus, ägnade jag lite tid åt att titta på de olika alternativen på nätet och provade några på vår avdelning för arbetshälsa. Jag kom slutligen i kontakt med Contour Design som erbjuder Unimouse, som är en helt anpassningsbar mus.

Unimouse is a fully adjustable vertical computer mouse - you choose the angle you prefer to work with

Passar en storlek alla?

Det är lätt att hitta en vertikal mus på marknaden, men en av de största utmaningarna är att hitta en som passar din handstorlek. Många ergonomiska mustillverkare låter dig välja små, medelstora eller stora alternativ, men med Unimouse är din handstorlek inte en särskilt stor fråga.

“Alla andra på marknaden försöker göra möss vars storlek passar alla, men det innebär att jag får anpassa mitt grepp till musen, vilket jag tycker är obekvämt. Unimouse har ett justerbart tumstöd, som gör det möjligt att anpassa musen till min hand, vilket gör Unimouse till det bästa alternativet för mig.”

blank

En vertikal mus för en vänligare handskakning

En vertikal mus är utformad för att lätta på trycket för handleden. Den handskaknings-position som den tillåter är mer naturlig än det platta handläget som tvingas fram av en traditionell datormus. Det är därför många ergonomer betraktar vertikala möss som ett hälsosammare alternativ. I Jims fall var det dock inte bra med alltför mycket vertikalt.

”Några av de möss jag testade var väldigt upprätta och kändes onaturliga att använda. Vinkeln blir fel och kan inte justeras, men med Unimouse kan jag variera vinkeln, så den är bättre för min tennisarmbåge, men inte så upprätt att jag inte kan använda den på ett bekvämt sätt.”

Läs mer om Unimouse här
Ilustration of the Contour Unimouse
 • ultimate products from contour design

  Dubbelklicka

  Bättre hållning är den största fördelen med Unimouse, men den är också utformad för att underlätta livet på andra sätt. Det finns möjlighet att justera markörhastigheter och den är programmerbar med ett en valfri mjukvara som är gratis att ladda ner.

  ”En tankeväckande funktion är den extra knappen i mitten som fungerar som ett dubbelklick. Jag använder den hela tiden, vilket avlastar min kropp. När jag uttalar mig i rollen som ingenjör rekommenderar jag Unimouse. Den är robust, välutformad och min armbågsmärta är borta.”

 • DSTL

  Om DSTL

  TThe Defense Science and Technology Laboratory (DSTL) säkerställer att innovativ vetenskap och teknik bidrar till försvaret och säkerheten i Storbritannien.

  DSTL är en verkställande myndighet, sponsrad av Försvarsministeriet.