New products from Contour Design, the RollerMouse Pro and SliderMouse Pro with light grey wrist rests

Hur väljer man den perfekta musen?

Det finns många alternativ när det gäller datorutrustning. Här guidar vi dig genom allt från funktion till design, så att du i slutändan har de bästa möjligheterna att välja den bästa musen för dig.

Det går inte att komma ifrån att framtiden är digital - och det innebär oundvikligen mer tid framför skärmen. Den utrustning som de flesta människor arbetar med i dag utvecklades på 1980-talet - i början av datoriseringen. Men det är inte mycket som har förändrats i utformningen av vare sig mus eller tangentbord sedan dess.

På Contour är vi engagerade i att ge varje datoranvändare chansen att hitta sin perfekta mus. Så hur gör man det?

Steg 1: Frågan om smärta

Det första du bör tänka på är om du redan har eller riskerar att få smärta. Att tillbringa långa timmar framför datorn kan orsaka oönskade besvär i muskler och leder. Även om du ännu inte har upplevt smärta på grund av datorarbete är det troligt att datoranvändare någon gång får problem med antingen huvudvärk eller muskel- och ledvärk.

Med en ergonomisk mus är du bättre rustad för ett långt arbetsliv vid datorn. Det viktigaste är att hitta en mus som passar dina behov och din kropp.

Ont i nacken eller axlarna?
Man with glasses sitting at his computer with neck pain

Steg 2: Traditionell eller modern?

Om du redan har ont av att arbeta med en traditionell enhandsmus rekommenderar vi att du provar en centrerad mus.

En centrerad mus minskar asymmetriskt arbete, eftersom båda händerna vilar direkt framför kroppen hela dagen - och du får använda båda händerna!

Om en centrerad mus är lite för okonventionell är en justerbar vertikal mus ett bra alternativ. Vår vertikala mus, Unimouse, är den mest justerbara musen på marknaden, vilket gör att du kan vinkla musen så att den passar dina behov under hela dagen.

Läs mer om fördelarna med en centrerad mus
Dark blue illustrations of Contour Design products on a light grey background

Oavsett om du väljer en traditionell eller modern lösning är vår viktigaste tumregel ett enkelt ord: "variation".

Steg 3: Inredning av arbetsutrymmet

Alla arbetsstationer ser olika ut. En del arbetar mest från en stationär dator på kontoret, andra arbetar i en blandning av kontor och hem - och en del arbetar på språng. Det är viktigt att ta hänsyn till hur din arbetsplats är utformad när du väljer mus, eftersom vissa möss är bättre lämpade än andra för t.ex. den mobila arbetsplatsen.

För stationära arbetsplatser, t.ex. det fasta utrymmet på kontoret, har du vanligtvis mer utrymme än om du arbetar på språng. Därför rekommenderar vi en centrerad mus, som vanligtvis tar upp samma bredd som ditt tangentbord. Kort sagt ger en centrerad mus optimalt ergonomiskt värde för pengarna.

Om du ofta är på resande fot rekommenderar vi en lätt, mindre mus framför en tyngre, mer stationär mus. Till exempel en kompakt centrerad mus eller en vertikal enhandsmus.

Jämför produkter
man working remotely with an ergonomic mouse

Våra rekommendationer för olika typer av arbetsstationer

Steg 4: Material och specifikationer

Olika funktioner har olika krav på både material och specifikationer. Du kanske arbetar på en plats där trådlösa produkter inte är godkända av IT - eller så behöver du rengöra och desinficera din utrustning oftare eftersom du delar utrustning med dina medarbetare. Faktorer som dessa kan vara viktiga att ha i åtanke när du väljer din nya mus.

Alla Contour Design-möss kan desinficeras och rengöras vid behov. Även våra handledsstöd av tyg är lätta att underhålla eftersom de är tillverkade av återvunnen plast, som också är extremt hållbar.

white black photo

Är du fortfarande osäker på vad du ska välja?

Ergonomi är inte bara förbehållet hälsoidealister, de som tar alla de rätta vitaminerna och som har burit ortopediska skor innan det blev coolt. Tvärtom.

Ergonomi är till för alla - och det är hela idén bakom våra produkter. Det är ett sätt för dig, användaren eller arbetsgivaren, att göra arbetet friktionsfritt.

Utforska alla produkter