Var generös med rörelserna – ditt hjärta kommer att älska dig

man with surfboard sprinting on the sand

published

Vi bombarderas med råd och regler för hur mycket vi ska röra oss för att få ett långt och bra liv. Ibland kan det bli lite för mycket så att man nästan blir handlingsförlamad, men ditt hjärta kommer att älska dig om du bara gör något för att aktivera dig. Effektivitet är bra i många sammanhang, men när det gäller kärlek och rörelse i vardagen bör man vara generös.

 Vi vet att det är viktigt att hålla sig i form. Det finns många regler – 30 minuters aktivitet i lagom tempo varje dag, 10 000 steg om dagen, ta trapporna i stället för hissen osv. Vi vet det mycket väl, men det är svårt att få det gjort. Om man tar bilen varje dag till jobbet och sitter stilla framför datorn hela dagen så behövs det en extra insats för att man ska komma upp i 10 000 steg om dagen. Beroende på steglängd motsvarar det 7–8 kilometer om dagen. Det är en lång promenad med hunden eller en rejäl löprunda. Men det är inte alla som har hund eller som kan pressa in en löprunda i schemat varje dag. Så vad kan man då göra? Och kan det överhuvudtaget löna sig att testa när det verkar så krångligt?

Allt du behöver veta om ergonomi

Ditt hjärta kommer att älska dig

Vi vet att inaktivitet är en bidragande orsak till hjärt-kärlsjukdomar och att regelbunden aktivitet inte bara minskar risken för diabetes typ 2, övervikt och högt blodtryck, man får samtidigt mer energi, ökad koncentrationsförmåga, man sover bättre och känner sig mindre stressad och oroad. Det är inte bara hjärtat utan även resten av kroppen och sinnena som verkligen uppskattar aktivitet. I stället för att fokusera på allt du inte får gjort bör du berömma dig själv för det du faktiskt gör för dig själv och ditt hjärta. Även små förändringar i vardagsrutinerna är välgörande om de höjer aktivitetsnivån.

Läs också: "Let's be active - More active people for a healthier world" (Källa: WHO)

Jag hatar fitnesscenter! Jag står inte ut med att svettas! Jag har helt enkelt inte tid! Jag har inte råd!

Det finns många förklaringar till att man inte kommer igång. Det kan verka så oöverkomligt att det bara inte går att komma igång. Men fysisk aktivitet behöver inte vara lika med hård fysisk aktivitet. Och man ska komma ihåg att det finns många nivåer mellan inaktivitet och hård fysisk aktivitet. Det behöver inte vara antingen eller. Så gläd dig åt det du gör för dig själv och kom ihåg att de många små saker du gör under dagen tillsammans bidrar till dagens aktivitetsnivå.

"Fysisk aktivitet är all kroppslig rörelse som produceras av skelettmuskler och resulterar i energiförbrukning." - Världshälsoorganisationen (WHO)

Om du har svårt att behålla motivationen skulle du kanske ha nytta av en aktivitetsklocka som kan hjälpa dig att räkna ihop alla dina aktiviteter. Vissa blir motiverade av att sätta upp höga dagsmål så att belöningen ska bli större när de lyckas. Andra motiveras av att uppnå ett mål varje dag och sätter därför upp ett lägre dagligt mål. Ta reda på vad som motiverar dig mest och se till att aktivitetsklockan hjälper dig i stället för att bli en konstant påminnelse om att du inte rör på dig tillräckligt.

Många små aktiviteter är bättre än få långa aktivitetspass

Även om du kanske sitter på ett kontor hela dagen och kör bil till och från jobbet kan små saker göra stor skillnad. Man kan resa sig från bordet några gånger om dagen, välja toaletten längst bort, ta en liten kaffekopp eller ett litet glas så att man måste gå dubbelt så många gånger till kaffe- eller vattenautomaten.

Det gäller att smyga in aktivitet i vardagen så att man inte behöver lägga mental energi på att planera aktiviteterna. I stället bör de bli en naturlig del av vardagen.

Och sedan ska man inte underskatta vad en promenad i naturen kan tillföra utöver steg i stegräknaren.

April är "Move More"-månaden och American Heart Association har samlat ett antal tips som kan hjälpa dig om du saknar inspiration. T.ex. har de utformat en daglig utmaning.

Du kan säkert komma på många fler sätt att smyga in aktivitet i vardagen och hur man håller kvar motivationen.