Fördelar med en vertikal mus

Benefits of a vertical mouse

published

Det är ingen nyhet att användningen av den klassiska musen, som vi känner den, orsakar skador som kan bli långvariga och svåra att bli av med. En vertikal mus är ergonomiskt utformad och säkerställer därför att du arbetar under bästa möjliga förhållanden.

En vertikal mus ser annorlunda ut av en bra anledning

En ergonomisk datormus syftar till att öka komforten och bidra till naturliga arbetsställningar snarare än fokus på minimalism och onödiga spelfunktioner. Därför kommer du med största sannolikhet märka att en vertikal mus ser annorlunda ut än de du annars är vana vid att se, och det är den annorlunda designen som på lång sikt kan hjälpa dig att ta bättre hand om dig och din kropp.

Visste du att:  
"Två av tre kontorsanställda upplever fysisk smärta som smärta i nacken eller handleden på jobbet"
Källa: den danska fackföreningen HK Stat

Listan med fördelar är lång

Vi har listat ett antal fördelar med att byta till en vertikal mus. Listan är lång, och det finns en god anledning till detta - den vertikala musen är utformad mycket noggrant för att uppnå bästa resultat samt avhjälpa de fysiska problem som kontorsanställda ofta kämpar med.

prova en ergonomisk vertikal mus


Genom att byta till en vertikal mus får du följande fördelar:

  • Förebyggande och minskning av smärta och belastningsskador som smärta i nacke och handleder
  • Undvik extra sjukfrånvaro på jobbet
  • Du undviker kostnaden för massage och sjukgymnastik
  • Mer precision i ditt arbete
  • Flexibla och ergonomiska fördelar

Källa: Jarle marheim arbetsmiljökonsult (hälsa, miljö och säkerhet) i Norge.

Förebygg och reducera skador

En vertikal datormus skyddar kroppen så att du blir av med trötta muskler och ont i handlederna. De flesta som spenderar mycket tid framför datorn känner av besvär och ansträngning.

Du kan bli av med dina besvär om du byter till en vertikal mus, eftersom musen påverkar kroppen, så att du sitter mer ergonomiskt korrekt. Dessutom minskar det risken för skador på grund av överbelastning, vilket i det långa loppet kan leda till sjukfrånvaro och kroniska skador såsom musarm (lateral epikondylit) eller allmän muskelsmärta.

Läs också: Vad är musarm och belastningsskador?

Jarle Marheim, arbetsmiljökonsult i Norge, säger med anledning av frågan kring smärtförebyggande: ”En vertikal mus kan vara fördelaktig att använda som en förebyggande åtgärd, eftersom den här musen gör att du får en mer naturlig position med handlederna. Detta har visat sig förhindra de vanligaste besvären kopplade till arbete på kontor som smärta och obehag i underarmen och handen / fingrarna.

Samtidigt gör en vertikal mus som Unimouse att du varierar användningen av musen mer än med en traditionell datormus. Variation är det viktigaste som en kontorsanställd bör fokusera på när det gäller att minska smärta och skador.
 

Undvik extra sjukfrånvaro på jobbet

Det kan vara svårt att vara effektiv och prestera på jobbet om du ofta drabbas av sjukfrånvaro på grund av återkommande smärta. Den vertikala musen hjälper dig att behålla fokus på vad som är viktigt, nämligen ditt arbete och ditt fysiska välbefinnande.

Undvik kostnaderna för massage och sjukgymnastik

När skadan väl har inträffat måste den behandlas, vilket kan vara både kostsamt och tidskrävande. Det är en sak att det är en stor kostnad att besöka en sjukgymnast, en annan att det tar tid och att man ofta behöver lämna arbetet regelbundet för att behandlingen ska fungera. Den vertikala musen gör att du kan spendera tid och pengar på annat.

Mer precision i arbetet

Förutom att minska obehag och smärta bidrar den vertikala musen också till precisionen i ditt arbete. Musen är utformad på ett sätt som gör det mycket lättare och snabbare för dig att navigera runt och därmed uppnå bättre resultat.

Läs också: Få fullständig kontroll över precisionsarbetet med en vertikal mus


Flexibla och ergonomiska fördelar

Musen har riktigt bra flexibla funktioner, vilket bland annat innebär att du får mindre tryck på handleden när du använder musen, och tummen får också en naturlig vilopunkt.

Att välja rätt datormus kan framstå som en liten sak, men att välja rätt mus kan ha mycket stora fördelar för dig och ditt välbefinnande.

Är du en av de människor som har lidit av vanligt kontorsarbete? Då kan du läsa om hur en vertikal mus kan hjälpa till.