exercises for office workers

Mouse arm and repetitive strain injuries

Wat is een muisarm?

Det är många svenskar som lider av, eller riskerar att drabbas av, musarm. Undersökningar visar att upp till 35 procent av alla som arbetar framför en dator över längre tid förr eller senare kommer uppleva en eller flera besvär som kan kopplas till musarm.

I den här guiden hjälper vi dig som drabbats, eller dig som vill undvika att drabbas. Vi ger dig kunskap om diagnosen, möjliga lösningar och råd om vad du kan göra för att minska riskerna.

Har du ont i axlar, underarmar, hand eller handled när du arbetar vid din dator? Då har du med stor sannolikhet musarm. Den gemensamma nämnaren för musarm – en åkomma som kan ta sig många olika uttryck – är nämligen att smärtan kommer när du arbetar vid ett tangentbord eller med en datormus och att du får känningar i axlar, armar, handled eller hand.

Både karpaltunnelsyndrom och De Quervains syndrom är överbelastningsskador och överbelastning är den vanligaste faktorn när det kommer till musarm. Det handlar ofta om en inflammation i en muskel eller sena som är irriterad och därför ömmar och gör ont. Men du kan också få musarm för att en nerv blivit klämd eller för att du har en muskelknuta vilket orsakar spänning och värk i ett större eller mindre område.

Källa: Vårdguiden

Finding the right desk

Symtom på musarm

– Smärta i axlar, underarm, handled och/ eller hand
– Smärta som ökar vid långvarigt arbete vid datorn
– Smärta som förvärras vid upprepande och statiskt arbete
– Trötthet i hand och arm
– Stelhet i skulderled, armbågsled eller handled
– Nedsatt greppförmåga
– Domnande och försämrad känsel
– Ömhet vid beröring av muskler i underarm och hand
– Ont i nacken, axlar, armbåge eller handled

Källa: Vårdguiden

white blank photo

Varför får man musarm?

För de flesta är musarm något som drabbar dem i samband med arbete vid en dator.

Datorrelaterade orsaker till musarm:
– Långvarigt arbete vid dator med mus
– Upprepade rörelser i arbetet vid datorn
– Precisionsarbete med mus
– Armbågarna hålls inte vilade på bordet när du arbetar vid datorn
– För liten eller fel mus
– Du tar i för mycket när du skriver eller klickar

Grundorsaken till att de här problemen uppstår vid datorarbete är att vi jobbar i en onaturlig arbetsställningen. Arbetet är ofta långvarigt (mer än fyra timmar om dagen) och består av många upprepningar, som till exempel klick med musen. Det skapar för mycket belastning både på muskler och senor, vilket i sin tur ger skador på nerverna med smärta som konsekvens.

Inte alltid datorns fel
Det kan vara andra saker än datoranvändning som gör att du får musarm. Om du precis börjat paddla kajak eller spela tennis så kan det vara de ovana repetitionerna du gör med racket eller paddel som skapar problemen.

Andra orsaker till musarm:


– Överbelastning vid sport (tex tennis eller kajak)
– Överbelastning vid lyft (ofta upprepade, tunga lyft)
– Amning (då du håller ditt barn på ett ansträngande sätt)
– Övervikt
– Otillräcklig motion och träning

Källa: Vårdguiden

Find relief in strained hands and wrists

Är musarm en arbetsskada?

Din arbetsgivare har ansvar för din arbetsmiljö och ska se till att ditt arbete inte leder till ohälsa, det gäller även för musarm. Om du drabbats måste din arbetsgivare hjälpa dig att anpassa din arbetssituation. Det kan till exempel göras genom att anpassa arbetsmängd, arbetsinnehåll och genom inköp av olika hjälpmedel. Prata med din chef så snart du börjar känna smärta för att undvika allvarligare problem.

Källa: Vårdguiden & Unionen

Arbetsplatsolycka eller Arbetssjukdom?

En Arbetsplatsolycka är en fysisk eller psykisk skada som uppstår efter en plötslig händelse, en olycka. Det kan till exempel handla om att en medarbetare skadar sig genom ett fall eller fastnar i en maskin på jobbet.

En Arbetssjukdom är en sjukdom som uppkommit på grund av en kortare eller längre tids arbete med slitsamma uppgifter eller i en påfrestande miljö. Det kan handla om överbelastning av en viss kroppsdel eller en stressande arbetssituation under en längre tid.

Källa: Arbetsmiljöverket .

Woman taking notes in her home office while talking on the phone

Ersättning

Om du förlorar inkomst på grund av en arbetsskada kan du få ersättning från Försäkringskassan, det kallas livränta. Det kräver att:
– Du går miste om inkomst därför att du måste minska din arbetstid eller inte kan arbeta alls, byta arbete eller arbetsuppgifter, förlorar lönetillägg eller omskola dig på grund av skadan.
– Din inkomst har minskat med minst 1/15 jämfört med vad du tjänade innan skadan.
– Det finns ett läkarintyg eller ett medicinskt underlag som visar att din arbetsskada kommer att påverka din förmåga att arbeta under minst ett år framåt från det datum när läkaren skrev intyget eller underlaget.
– Du är försäkrad i Sverige, vilket du om du arbetar här.

Der kan være en række undtagelser til de to betingelser – fx i forbindelse med redning af menneskeliv, vennetjenester og arbejde i udlandet.

Källa: Arbetsmiljöverket

Note books on a wooden desk

Hur förebygger man musarm?

I de fall musarmen beror på datorarbete – vilket det gör i de allra flesta fall – förebyggs det på samma sätt som det behandlas; genom att anpassa kontorsmiljön. Gå tillbaka till föregående kapitel och se hur du kan anpassa ditt skrivbord, kontorsstol, bildskärm, tangentbord, mus och dina vanor på kontoret.

Övningar

Träning är generellt en bra idé om du vill ha ett liv utan smärta. När du tränar dina muskler kan din kropp hantera de uppgifter du ställer den inför. Du blir starkare av att arbeta ergonomiskt framför datorn istället för att stå och hänga över bordet eller gå i fällan att sitta ner hela dagen.

Om ditt arbete innebär mycket tid framför datorn och du är i riskzonen för musarm så finns det ett antal övningar du kan göra för att undvika att drabbas.

White blank photo

Övningar för axlar

1. Knyt mitten av ett träningsband i höfthöjd eller lite högre, till exempel på ett dörrhandtag, och ställ dig med ansiktet mot dörrhandtaget
2. Ta tag i träningsbandets ändar med händerna och dra bandet bakåt utan att böja i armbågsleden
3. Låt långsamt armarna gå tillbaka till utgångspunkten och upprepa

Watch shoulder exercise video
Woman making exercises at work to help with her shoulder pain

Träning för axlar och rygg

1. Stå med lätt delade ben, rak rygg och håll i träningsbandets ändar
2. KTummarna ska peka uppåt och armbågarna ska vara lätt böjda
3. Sträck upp armarna över huvudet
4. Dra isär och ner händerna så att bandet sträcks

Watch shoulder and back exercise
Woman using an elastic band at work to relieve back pain

Övning för underarmar

1. Sitt på en stol vid ett bord
2. Lägg träningsbandet utsträckt på bordet framför dig
3. Låt dina armar vila på bordet med din högra hand vänd uppåt och vänster hand vänd nedåt. Träningsbandet ska vara under händerna
4. Korsa armarna vid handleden med höger arm upptill
5. Ta tag i resåren med båda händerna (den kan behöva placeras i din högra hand då den pekar uppåt)
6. Med resåren i händerna, vrid högerhanden bort från vänster för att dra åt bandet
7. Upprepa övningen med motsatt arm

Watch forearm exercise
woman sitting at her desk doing forearm exercises