RSI: Karpaltunnelsyndrom och handledssmärta

wrist pain

published

Handledssmärta. För vissa av oss är det något vi upplever efter att ha sovit i en obekväm position eller efter ett tuff march frisbee. För andra kan det vara något mycket mer besvärande. För de av oss som arbetar vid en dator 8-10 timmar om dagen och ständigt använder musen samt tvingar handleden till besvärliga ställningar för att klara av arbetsdagen, kan smärta i handleden vara början på en kontorsarbetares värsta mardröm. Nu talar vi om karpaltunnelsyndrom.


Vad är karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom är en belastningsskada som också kan kallas för median nervkompression, vilket är ett tillstånd som orsakar domningar, stickningar eller svaghet i handen. Tillståndet uppstår på grund av tryck på din medianerv, som sträcker sig längs din arm, går genom en passage i handleden som kallas karpaltunneln och slutar i din hand. För dig som arbetar vid en dator hela dagen ökar risken för karpaltunnelsyndrom om du använder en traditionell mus. Se efter hur din hand är placerad på musen just nu. Har du handflatan nedåt med den delen av handleden som finns strax under handflatan vilande mot skrivbordet? Svaret är sannolikt ja. Och det betyder att du riskerar att utveckla karpaltunnelsyndrom. Men bli inte alltför uppskrmd, det tar vanligtvis lång tid att utveckla karpaltunnelsyndrom och om åtgärder vidtas redan vid de tidiga symptomen kan problemen åtgärdas innan det går så långt att det krävs en operation.

Läs mer: Vad är en musarm?

Vilka är symtomen?

Det finns några tidiga tecken på karpaltunnelsyndrom som de som arbetar på kontor bör se som signaler om att det är dags att förbättra sina kontorsplatser:

  • En brännande känsla, stickningar, klåda eller domningar i handflatan, tummen eller pek- och långfingret
  • Svaghet i handen och / eller problem med att hålla saker
  • En "chock"-artad känsla som rör sig genom händerna, upp i fingrarna.
  • En stickande känsla som kryper upp i armen

Vi kan nog alla vara överens om att INGET av dessa symtom låter som något önskvärt. Låt oss nu titta närmare på vad som orsakar karpaltunnelsyndrom och hur du kan undvika det!

Allt du behöver veta om arbetsmiljö

Vad orskar karpaltunnelsyndrom?

Det finns några olika faktorer som kan bidra till karpaltunnelsyndrom. Alla dessa kan undvikas bara genom att ändra sättet att arbeta på!

  • Sätt tryck på din karpaltunnel genom sätta tryck på handleden (som när den är plann mot skrivbordet!)
  • Repetetiva rörelser utan variaton, som att använda en traditionellt designad mus 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan
  • Annorlunda hållningar, snedvriden handled och aktivt gripande. Allt detta är, som du kanske redan gissat, resultat av användningen av en traditionell mus!

De goda nyheterna är att allt detta lätt kan undvikas om vi ser till att ge oss själva regelbundna pauser, om vi sträcker på oss ett par gånger om dagen och använder en ergonomiskt designad mus.

Upplev skillnaden med Contour

När vi startade vårt företag 1995 var våra enda mål att skapa en mus som gjorde att människor slapp få karpaltunnelsyndrom, samt att låta personer med karpaltunnelsyndrom komma tillbaka till jobbet och inte uppleva smärta.

RollerMouse
Varje RollerMouse-modell är utformad för att ge användaren en "neutral" hållning, vilket ger användarna massor av möjligheter till variation, som att manövrera den med båda händer samt använda olika fingrar för att kontrollera musen. RollerMouse uppmuntrar användaren att styra markören med hela armen, vilket gör att handleden inte trycks mot skrivbordet och blir belastad, vilket är den främsta orsaken till karpaltunnelsyndrom.

Unimouse
Flexibilitet är verkligen Unimouse främsta egenskap. Användare kan justera musens vinkel mellan 35°-70 ° och även i dess lägsta vinkel hindrar den dig från att vila handleden platt mot skrivbordet, vilket håller karpaltunneln öppen. Inte bara det, vinkeln uppmuntrar användaren att använda hela armen för att kontrollera musen, vilket eliminerar de vridningar som kan orsaka karpaltunnelsyndrom. Dessutom har Unimouse ett helt justerbart tumstöd som är utformat för att passa perfekt för din hand och som gör att du kan minska på den greppkraft som behövs för att hålla musen, nu snackar vi!

Läs mer om våra produkter - och hur de kan hjälpa dig att förebygga eller minska smärtor och obehag orsakade av arbete med datormus.