10 saker på kontoret som definitivt har förändrats

10 things that changed dramatically over the years

published

Read time

5 minutes

Mycket har hänt i utvecklingen när det gäller kontoret och kontorsutrustning och lyckligtvis har det skett till det bättre. För vår vardag har det blivit lättare och vi har uppnått ergonomiska och teknologiska fördelar som är viktiga för vårt sätt att arbeta och för vår hälsa.

Vi har listat tio saker som tack och lov har blivit bättre med tiden.


1. Skrivmaskinen

Innan vi alla fick våra datorer på kontoret skrev vi på skrivmaskiner.

Ett roligt litet faktum är att den första skrivmaskinen faktiskt uppfanns av en dansk. Den danska prästen Rasmus Malling-Hansen uppfann sin skrivboll 1865 - ett halvklot där bokstäverna placerades så att skrivhastigheten blev så snabb som möjligt, med de mest använda bokstäverna placerade så att de kunde manövreras av de snabbaste fingrarna, och med vokaler till vänster och konsonanter till höger. 

Efter skrivbollen kom skrivmaskinen med det platta tangentbordet, färgband och kulhuvud, som många förmodligen känner till. 

Även om de gamla skrivmaskinerna gjorde vad de skulle, är det mycket bättre idag. För de gamla skrivmaskinerna var väldigt högljudda! Det var inte helt ovanligt att kontorsarbetare hade huvudvärk när arbetsdagen var slut.


2. Datorn

Skrivmaskinen gick i pension när datorn gjorde sin entré på kontoret i mitten av 80-talet. Hela härligheten med skärm och hårddisk fyllde större delen av bordet. Skärmen var djup med svart eller blå bakgrund och grafiken var i stort sett obefintlig. Det var inte precis något du tog hem under armen efter arbetsdagens slut.


3. Datormusen

Med datorn kom datormusen. I början av 70-talet hade den tre knappar högst upp. Sedan dess har utvecklingen varit enorm. Idag kan man få datormöss i många olika former och möjligheter för alla behov. Den ergonomiska datormusen förhindrar smärta och skador, särskilt för dem som sitter mycket vid datorn.

Läs mer: Bli av med smärta med en vertikal mus


4. Skrivbordet

Våra skrivbord har också fått något av en uppgradering. De är numera höj- och sänkbara så att vi kan ändra position under dagen och själv bestämma om vi vill stå eller sitta. Därmed är det slut med att ha ont i nedre delen av ryggen när du går hem från kontoret.


5. Kontorsstolen

Precis som skrivbordet har kontorsstolen blivit mer och mer ergonomiskt utformad. De flesta kontorsstolar som finns på marknaden idag har ett oändligt antal inställningar så att du kan ändra position efter behov. På 60-talet kunde man sitta på mjuka stolar som inte stödde ländryggen, och den tog troligen skada efter en arbetsdag.


6. Miniräknaren

Miniräknare hör verkligen till det förflutna - förr var alla kontorsanställda utrustade med en miniräknare för att klara dagens arbete. Som så många andra arbetsverktyg är detta nu integrerat i våra smarta telefoner.


7. Telefonen

Kanske kommer du ihåg den stora telefonen med tryckknappar eller varianten med dragskriva. Telefonen kunde verkligen ge ont i fingret när du behövde slå numret flera gånger efter att ha glömt ordningen på siffrorna. Idag är det helt otänkbart att inte kunna ta telefonen med sig.

Läs mer: Du har ju också bytt ut din telefon från 80-talet, eller hur?


8. Kaffet

Även något så klassiskt som kaffe har moderniserats. Vi har gått från det gamla filterkaffet till en helautomatisk kaffemaskin som kan göra allt från Cortado till Caffe Latte. För de flesta av oss blir det inget mer "tjärkaffe".


9. Kontoret

Under årtiondena har det verkligen skett en förändring när det gäller hur kontoren utformas, där fokus nu ligger på arkitektonisk design med belysning, stora arbetsytor och faciliteter som träningsrum och takterasser.

Men också vårt sätt att arbeta, i stora gemensamma kontorsområden, ofta med aktivitetsbaserade kontorsplatser, har förändrats över tiden. Det har verkligen skett en utveckling jämfört med till exempel kontorslandskapet på 90-talet med tjocka skiljeväggar, där de anställda satt nära varandra med bord fyllda med datorer, miniräknare, telefoner och faxmaskiner.


10. Möteslokalen

Vi har gått från att fokusera på fysiska möten i specialdesignade mötesrum till att till stor del hålla de flesta av våra möten online. Nu är det "nästan" slut med att komma sent på grund av långa köer på motorvägen.


Vi hoppas att du, precis som vi, ler med hela ansiktet - och kanske till och med drar en suck av lättnad och tackar de högre makterna för att du lever på 2020-talet - efter denna resa genom alla minnen.