Tre sätt att effektivisera arbetsflödet

3 ways to improve your workflow

published

De flesta skulle gärna vilja effektivisera sitt arbetsflöde. Vi strävar varje dag efter att hålla tuffa deadlines och uppfylla kollegornas, chefernas och våra egna förväntningar och därför är alla genvägar välkomna. Här är tre sätt att förbättra arbetsflödet och effektivisera vardagen.

Använd tangentbordskommandon

Att använda tangentbordskommandon innebär att man kombinerar specifika tangenter för att snabbare kunna utföra olika uppgifter. I Microsoft Word finns det exempelvis många populära kommandon. Ctrl+Enter infogar en sidbrytning, CTRL+Shift+L infogar en listpunkt och CTRL+Shift+> ökar typstorleken i ett dokument. Det här är bara några exempel och vilka kommandon du skulle ha användning av beror på vilken typ av jobb du har. När du väl behärskar dem sparar det mycket tid och kan användas i de flesta program från Microsoft Office till Adobe Photoshop.

Det finns dock några saker som kan göra det besvärligt att använda tangentbordskommandon. De flesta använder bara några få eftersom de kan vara svåra att komma ihåg och många föredrar att använda musen för att leta fram funktionerna via rullgardinsmenyer. Ironiskt nog visas då tangentbordskommandona intill respektive funktion så att man lätt kan lära sig dem, men vid den tidpunkten är det för sent att utnyttja dem som en genväg, såvida du inte kommer ihåg kommandona till nästa gång.

Mindre akrobatik – mer faktiskt arbete

En annan faktor är den fysiska belastningen. Att släppa musen för att hitta tangenterna på ett tangentbord är inte bara en distraktion i själva arbetet. Om du har monotona arbetsuppgifter ska du också tänka på den fysiska belastning som händer och armar utsätts för. 3D-designer och videoredigerare jobbar vanligtvis i program som använder tangentbordskommandon. De kan behöva upprepa samma rörelse hundratals gånger varje dag och ibland syssla med imponerande fingerakrobatik på tangentbordet. Eftersom kreativa arbetsuppgifter ofta utförs snabbt orsakar dessa repetitioner ofta belastningsskador.

För att förbättra arbetsflödet och minska besvären har Contour RollerMouse ett antal inbyggda genvägar. Alla modeller har exempelvis knappar för att kopiera och klistra in, två av de vanligaste kommandona som annars utförs med tangenterna CTRL+C och CTRL+V. Det finns också en knapp för dubbelklick som syftar till att göra det enklare att öppna nya program eller mappar på datorn. Då klickar man bara en gång i stället för två som när man använder en vanlig mus. En genomsnittlig kontorsarbetare gör uppskattningsvis upp till två miljoner musklick varje år. Om detta antal halverades skulle det alltså göra stor skillnad.

Läs mer om Contour RollerMouse här.

Programmering är din vän

Om du installerar våra drivrutiner som finns gratis för PC och Mac kan du också använda dina favoritkommandon på din RollerMouse. Med drivrutinerna kan du enkelt ställa in knapparna på din RollerMouse så att de motsvarar dina favoritkommandon. Det gör att du har dina favoritkommandon nära till hands och slipper använda tangentbordet så mycket och störas av det som visas på skärmen. Ett bra exempel på det är att ställa in en knapp du sällan använder så att den utför funktionen Alt+Tab. Då kan du bläddra genom de öppna programmen med en knapp och slippa navigera via röriga menyer för att hitta det program du söker. Det här är bara ett enkelt exempel på hur RollerMouse kan omprogrammeras för att fungera i olika program.

Oavsett på vilket sätt du vill effektivisera ditt arbetsflöde bör du fundera på att använda tangentbordskommandon. Här finns några bra exempel om du behöver hjälp. Du kommer troligtvis inte att lägga alla på minnet, men även några få kan göra skillnad. Om du använder en RollerMouse bör du även fundera på att omprogrammera några av funktionsknapparna. Du kommer att förvånas över vad man kan åstadkomma.