5 enkla steg till en varierad arbetsdag

Woman with neck and shoulder pain at work

published

Upplever du obehag eller kanske till och med smärta under dagen? Det kan mycket väl vara din statiska arbetsställning som är boven. Här kan du läsa mer och få fem enkla råd om hur du kan variera din arbetsdag. 

1. Walk-and-talk

Om det inte behövs "stillasittande" hjälpmedel, som bildpresentationer eller post-it-lappar för brainstormande, kan ni komma överens om att ta en promenad – gärna utomhus – när ni ska hålla nästa möte. Då får man variation och kan röra på sig i stället för att sitta stilla, och förhoppningsvis får hjärnan också lite frisk luft. Den fysiska variationen och miljöombytet kan hjälpa er att tänka utanför ramarna under mötet, samtidigt som koncentrationen skärps innan ni återgår till nästa stillasittande arbetsuppgift. 

Passa på att gå när du pratar i telefon eller prata med folk ansikte mot ansikte i stället för att skicka mejl till kollegorna. Om kollegan sitter på ett annat våningsplan får du chansen att röra på kroppen och kanske få upp pulsen en stund. Genom att skapa variation för kropp och sinnen kan man nollställa fokus om man blivit trött av att sitta länge med en uppgift.

Läs även: "Du måste inte träna – men rör på dig mer"   

2. Inbjuder din arbetsplats till rörelse?

Konceptet nudging går ut på att man underlättar för människor att ändra sitt beteende. Du kan t.ex. "knuffa" dig till mer variation och rörelse i vardagen genom att utforma din arbetsplats på ett visst sätt. En idé kan vara att ställa skrivaren, papperskorgen eller kaffemaskinen i motsatt ände av kontoret så att man måste röra på sig för att ta sig dit. Man kan även sätta upp anslag vid hissen som uppmanar folk att ta trapporna. Övertala din chef att placera ut yogamattor eller träningsgummiband i köket och anordna en intern tävling om vem som kan nå ett visst mål först.  

Goda råd när det gäller ergonomi på jobbet och i hemmakontoret

3. Gör övningar

Sätt ett larm på din mobil som går igång var tredje timme. När den larmar är det dags att göra ett antal bestämda övningar för olika muskler och leder i kroppen. Två minuter räcker för att få den rörelse och avspänning som behövs för att förebygga besvär och smärtor. Det viktigaste är att du rör på dig ett par gånger under dagen. Här finns inspiration till övningar som man kan göra:

Video: Pausgympa  

4. Arbetsställning

Om du har möjlighet att välja något annat än en kontorsstol att sitta på bör du utnyttja detta. Genom att t.ex. sitta på en pilatesboll eller en balansstol aktiverar man naturligt muskler man annars inte använder när man sitter bakåtlutad i en kontorsstol. Genom att aktivera muskler och leder förebygger och lindrar man eventuella spänningar och besvär. 

Om du inte har tillgång till olika sittmöbler på din arbetsplats kan du helt enkelt bara variera din sittställning. Utforska stolens olika funktioner – det går troligen att variera höjden och ställa in stolsdelarna i olika vinklar. Om du har ett höj- och sänkbart bord bör du tänka på att utnyttja möjligheten till variation under dagen.

Höj t.ex. upp bordet innan du går på lunch eller hem för dagen så att du automatiskt blir nudgad att stå upp och jobba när du kommer tillbaka igen.  

5. Låt arbetsuppgifterna styra variationen

Om du ska läsa en lång text kan du skriva ut den och ta med utskriften till soffan. Om du ska brainstorma fram en ny idé kan du ta med dig penna och anteckningsblock till köket och sätta dig på en barstol. Om du har många (telefon-)möten en dag kan du fundera på vilka du kan hålla under en promenad. Du kan också bestämma att du ska ställa dig upp varje gång du ska utföra en viss uppgift, t.ex. läsa e-post. De här metoderna gör att du får byta kroppsställning och miljö, vilket piggar upp både fysiskt och mentalt. 

Här kan du även läsa artikel om rörelse i vardagen 

Det finns alltså väldigt många sätt att få in variation och rörelse i en annars stillasittande arbetsdag. Var kreativ och inställd på att få en smärtfri vardag. 

Lycka till med variationen där ute!