5 tips för lägre sjukfrånvaro med god ergonomi

man working on a laptop computer

published

God ergonomi förhindrar sjukdom och skador hos de anställda. Omvänt bidrar dålig ergonomi till hög sjukfrånvaro och arbetsrelaterad sjukdom. Därför finns det all anledning att investera i ergonomiska lösningar för de anställda, för att minska sjukfrånvaron.

Stillasittande kontorsarbete orsakar stor belastning på musklerna på grund av de många monotona rörelserna. Med allt fler som har stillasittande arbeten har muskelspänningar och smärta i nacke och rygg blivit vanliga besvär. Detta eftersom bra ergonomi ofta inte är så högt på agendan som det borde vara.

Men med rätt ergonomiska arbetsredskap kan du minska sjukfrånvaron, och de anställda kan må bättre.


Anpassa din kontorsplats

En bra uppsättning vid kontorsplatsen både förebygger och minskar smärta. Först och främst ska det finnas tillräckligt med utrymme runt det så att dina kollegor kan ta sig förbi ditt skrivbord utan att störa dig - men också så att du kan röra dig utan problem, och till exempel kan skjuta din stol åt sidan när du reser dig.

ergo checklista


Dessutom behöver du ha koll på dina arbetsverktyg. Mus, tangentbord och skärm ska stödja det arbete du utför, och din stol och ditt bord ska passa dig. Skärmen måste kunna vinklas och vara bländfri - och ha ett bra grafikkort, så bilden blir skarp. Ett trådlöst tangentbord ger mer frihet när det gäller arbetspositionerna, och en bra mus måste vara lätt och exakt att använda för att belasta så lite som möjligt.


Använd centrerade möss för mindre sjukfrånvaro

Datamusen er en av de største synderne når det kommer til belastningsskader. De fleste som jobber på en datamaskin har på et eller annet tidspunkt opplevd å få musearm i større eller mindre grad. Og i verste fall går det utover ytelsen dersom smertene blir for store.

Läs mer: Fördelar med en centrerad mus

En centrerad mus orsakar färre problem, eftersom den skonar nacke, axlar, armbågar och handleder då du arbetar med små, lätta rörelser framför kroppen, snarare än bredvid kroppen som med en traditionell mus. Samtidigt får du också en bättre ergonomisk arbetsställning, eftersom placeringen av musen framför tangentbordet uppmuntrar detta.

prova gratis


Ta pauser och rör på dig regelbundet

Vi är inte gjorda för att sitta framför en skärm en hel dag. Se därför till att du rör dig under dagen - även när du är upptagen. Det är faktiskt extra viktigt när du har fullt upp, för då är du mindre medveten om att du bara måste ta pauser och röra på dig.

De flesta av oss glömmer att använda vårt höj- och sänkbara skrivbord för att ändra arbetsställning. Så försök att få till vanan att arbeta växelvis stående och sittande. Kanske kan du byta position varje gång du tar en kopp kaffe - eller när du kommer tillbaka från lunchen.

För dina pauser är också viktiga. Det är viktigt att lämna skärmen och göra något annat - även om det bara är för en kopp kaffe.


Använd kortkommandon

Det låter enkelt, och det är det. Genom att använda kortkommandon minskar du muskelaktiviteten och därmed också belastningen och skonar din kropp. Vi tänker inte på att ett musklick innebär en belastning, men när vi använder en traditionell mus använder vi både muskler i underarm, hand och nacke när vi klickar med musen.

Det finns kortkommandon i själva operativsystemet, men också i de enskilda programmen. Dessutom kan du ställa in dina kortkommandon själv så att du lättare kommer ihåg dem.

Det är en bra investering för din kropp att ägna lite tid åt att lära sig kortkommandona - även om de bara blir några få, som du använder ofta.


Motion på schemat

Många av oss kan lätt få in mer motion under en arbetsdag. Du kan ta trappan istället för hissen, gå en promenad medan du pratar i telefon, gå till din kollega istället för att skicka ett mejl osv.

Men du kan också få in motion på schemat genom att göra elastiska övningar några minuter om dagen. Det lindrar smärta och ömhet i nacke, axlar och armar. På så sätt kan alla vara med och inspireras.