Tillbaka på kontoret: förväntningar vs. verkligheten

Corworkers at the office

published

Nu är det många som återvänder till kontoret efter en lång period av hemarbete. Men även om du kanske har saknat att umgås med kollegor kan det vara svårt att återvända till jobbet.

Nu när vardagen knackar hårt på dörren kan det faktiskt kännas lite nervöst att behöva ta sig ur mysbyxorna och ta på sig något snyggare som har hängt i garderoben och samlat damm. Lyckligtvis är du inte den enda med den känslan.

Kom ihåg att dina kollegor också har suttit hemma i soffan i mysbyxor, varit på pyjamasparty på zoom och haft ont i nacken på grund av dåliga arbetsställningar.

Läs också: Förhindra smärta i handleden vid kontorsarbete

Många av dem sitter troligen just nu med samma oro som du. För att på ett så bra sätt som möjligt komma tillbaka till arbetet på kontoret, är det en god idé att fundera på dina förväntningar. På det sättet kan du själv ta makten över situationen när det gäller hur du kommer tillbaka på kontoret - oavsett om det är på heltid eller ett par dagar i veckan.

Läs också: Så återgår du till kontoret på ett bra sätt

5 tips för att komma tillbaka till kontoret på ett bra sätt

1. Det är helt normalt att oroa sig, men det är viktigt att du tar hand om din oro. Därför kan det vara bra att stanna upp och fundera när oron kommer, så att du kan reflektera över den och bli medveten om vad den beror på.

2. Prata med din chef om du har svårt att komma tillbaka. Det kan hjälpa att få ordning på de yttre ramarna för ditt arbete och att ta fram en plan för återgången till kontoret.

3. Fundera själv på vad som kan hjälpa dig att komma tillbaka till kontoret på ett bra sätt. När du har en bra och tydlig kommunikation med din chef blir det enklare.

4. Se till att ta mentala och fysiska pauser för att ladda upp batterierna under dagen.

5. Erkänn, acceptera och prata med varandra om att ni har olika sätt att hantera corona-situationen: vissa kollegor kan vara mer oroliga än andra, och det måste finnas utrymme för det.

Allt du behöver veta om ergonomi

Den goda arbetsgemenskapen

En av de saker som är svåra med att återvända till arbetet är att vi behöver förändra våra vanor igen - och kanske blir vi utmanade i vårt arbete / liv igen. Därför är det inte bara chefen du behöver prata med, utan alla dina kollegor så att du återigen kan skapa en bra arbetsgemenskap.

För att komma igång igen är det helt avgörande att ni pratar ihop er - både om hur det har varit att arbeta hemma, men också om hur ni ser på framtiden tillsammans.

Alla dina kollegor har också arbetat hemma och har förmodligen också funderat på hur deras arbetsliv kan förbättras. För även om vi saknat mänsklig kontakt, gratis kaffe, pennor i staplar och en skrivare som fungerar, innebär kontoret också en del störningar i arbetet, fasta mötetider som utmanar vår balans mellan arbete och fritid och inte minst transporttid fram och tillbaka.

Kontorslivet kallar och med lite förberedelser ska du nog klara av det.