Hur arbetar jag effektivt från mitt hemmakontor?

Man working at home

published

Omgiven av alla sina grejer och utan arbetskamrater finns det stor risk att bli distraherad och tappa i effektivitet. Vad kan du göra åt det?

I det här avsnittet kan du lära dig mer om hur du lyckas arbeta effektivt hemifrån.


Hur arbetar jag effektivt från mitt hemmakontor?

Det kan skilja sig mycket mellan hur olika människor arbetar mest effektivt, så här är sju grundläggande principer som kan hjälpa de flesta att få ut det mesta möjliga av en arbetsdag på hemmakontoret. Oavsett hur du annars trivs bäst med att arbeta.

När du arbetar hemifrån sparar du pengar eftersom du slipper pendla till och från jobbet. Å andra sidan händer det ibland att du får börja din arbetsdag lite senare än vad du annars skulle göra. Så då är det två steg framåt och två tillbaka på tidskontot. Se till att du kommer igång med ditt arbete i god tid så att du kan njuta av friheten det innebär att inte behöva köra, cykla eller ta kollektivtrafiken till och från jobbet. Och inred ditt hemmakontor så du får en bra arbetsmiljö med en ordentlig stol, ett bra arbetsbord, god ventilation, mycket ljus etc. Det kan kännas bekvämt att arbeta från soffan, men det är bara en tidsfråga innan din kropp börjar invända.

Möten, deadlines, lunchpauser etc. Genom att ha några fasta, tidsbundna möten under dagen undviker du att timmarna flyter samman och du minskar risken att spendera för mycket eller för lite tid på vissa uppgifter.

Den ultimata guiden till ditt hemmakontor

En av de saker som går förlorade med hemarbete är de spontana konversationerna med kollegor, som både kan hjälpa till med problemlösning och skapa en tydligare anknytning till arbetsplatsen. Det är svårt att överföra det spontana till hemmakontoret, så försök istället att ordna några videomöten under dagen. De behöver inte ta lång tid eller ha ett planerat syfte, men bara så att du har möjlighet att “småprata”.

Det är bra om du och dina kollegor delar era arbetskalendrar med varandra – möten, arbetsuppgifter etc. På det sättet får ni inblick i varandras arbetsdag, vilket kan stimulera en konversation som annars riskerar att aldrig bli av på grund av hemarbetet.

Sträck på kroppen och vila huvudet. Samma naturliga pauser uppstår inte på ett hemmakontor som på arbetsplatsen. Därför måste du planera dina pauser.

Dammsugning, shopping, matlagning etc. Det finns många saker som är frestande att fixa nu när du ändå är hemma. Vårt råd är att du ska koncentrera dig på jobbet när du arbetar och vänta med de andra sakerna. Annars tar tiden snabbt slut, och då kan en dag på hemmakontoret bli stressig när du på eftermiddagen måste försöka kompensera för den tid du spenderat på att tvätta kläder.

Ska du sluta arbeta. Undvik att arbetstid och fritid blandas i en enda stor röra, där du alltid har en fot på båda sidor.

(Källa: Danska teknologiska institutet)