Fördelar med en centrerad mus

RollerMouse Pro and Balance Keyboard

published

Lika många nackdelar som det finns med att använda en standardmus, lika många fördelar finns det med att använda en centrerad, ergonomiskt korrekt mus. Kanske ännu fler!

Den största är förmodligen att den centrerade musen hjälper dig att ta hand om din kropp och att undvika skador. Men det finns också många andra fördelar med en centrerad mus.

Läs mer: Därför är det värt att investera i en ergonomisk mus

Hjälper dig till en naturlig arbetsposition

En centrerad mus är, som namnet antyder, centrerad framför dig på tangentbordet med en rullstav. Genom att ha musen placerad där, hamnar din kropp automatiskt i rätt arbetsposition. Till skillnad från när du använder en traditionell mus, som du hela tiden måste sträcka dig efter, vilket vrider och belastar underarm och handled.

Förebygger och reducerer smärta

När du använder en traditionell mus belastar du flera områden på din kropp; underarm, handled, hand, nacke och axlar. Samtidigt innebär arbete med en datormus repetitivt arbete, vilket skapar hög belastning.

Se vårt urval av centrerade mus.

Fysioterapeut Stuart Nottingham rekommenderar en centrerad mus som ett verktyg för att minska smärta och obehag.

Anledningen till detta är att en centrerad mus för in arbetet i en arbetszon, där armarna är nära kroppen, vilket ger en bättre möjlighet att behålla en bra arbetsställning. Dessutom är slappnar handen av när du använder en centrerad mus.

Om du har ont rekommenderar han att du går till läkaren, men betonar också att de flesta problemen kan lindras genom att helt enkelt införa bra, ergonomiska lösningar för ditt arbete.

Läs mer: Förhindra smärta i handleden vid kontorsarbete

Lägre sjukfrånvaro

Smärta på grund av dålig eller bristande ergonomi på jobbet leder ofta till sjukskrivningar, eftersom stillasittande, monotont arbete orsakar spänningar och belastningar i nacke och axelområdet - och i armen som du använder för arbetet med musen. En centrerad mus både förhindrar och lindrar belastningsskador och smärta - som en traditionell mus ofta orsakar.

Därför kan sjukfrånvaron minskas avsevärt genom att använda en centrerad mus som hjälper din kropp att arbeta i mer naturliga positioner, i en ergonomisk arbetszon.

Skapar bättre medarbetare

När du blir av med smärtan, kan du vara helt fokuserad på ditt arbete - och undvika begränsningar. Både på jobbet och på fritiden. För smärta orskad av arbetet försvinner ju inte bara för att du blir ledig. Tvärtom, den finns där hela tiden, och smärta tömmer oss på energi.

En centrerad mus lindrar också trötthet eftersom hela din arbetsställning blir mer avslappnad.

"Fysisk smärta försämrar livskvaliteten och blir för vissa något som påverkar deras liv under längre perioder", säger Jarle Marheim, arbetsmiljökonsult i Norge.

Skapar variation i ditt arbete

RollerMouse hjälper dig att skapa variation i ditt arbete eftersom du kan använda båda händerna för att styra musen. Till skillnad från en traditionell mus, som styrs med enbart en hand.

Den anpassar sig automatiskt till skärmen, så att du enkelt kan arbeta på flera skärmar. Dessutom har den en mängd förprogrammerade knappar som minskar belastningen, så att du kan minimera antalet klick. De innebär nämligen en större belastning än du tror.