Det är många faktorer som spelar in när man ska skapa en hälsosam och bra arbetsmiljö. Allt från buller till ett dåligt inomhusklimat kan vara fysiskt och mentalt påfrestande för hälsan och välbefinnandet.
Den närmaste arbetsytan är ett bra ställe att börja på eftersom man kan göra konkreta och enkla förändringar där själv, utan större inblandning från kollegor och chefer. Låt oss därför börja med att titta på din arbetsstation:
1. Stolen ska kunna justeras i höjdled och ställas in så att den ger bra stöd för ryggen. Vi rekommenderar att den är inställd så att du kan sitta med fötterna vilande plant mot golvet och samtidigt ha minst 90° vinkel i fotled, knäled och höftled.
2. Skärmen ska vara lätt vinklad och överkanten ska vara i ögonhöjd. Det bästa avståndet till skärmen hittar du om du sätter dig väl tillrätta i stolen och sträcker fram armen mot skärmen med knuten hand. Det är det ideala avståndet till skärmen.
3. Skrivbordet ska anpassas till dig så att du kan variera mellan sittande och stående arbetsställning Dina armar ska kunna vila i 90° på skrivbordet.
4. Belysningen får gärna vara justerbar och placerad så att den inte bländar.
5. Tangentbordet bör vara lågt och smalt så att du slipper anstränga handleder och armar. Hitta ett tangentbord som kan vinklas negativt så att du minimerar belastningen på fingrar och handrygg så mycket som möjligt. Tangentbordet ska också placeras inom det vi kallar "det goda arbetsområdet", alltså det område som du kan nå när du har armbågarna intill kroppen.
6. Musen ska göra det möjligt att variera rörelserna. Hitta en mus som är justerbar och kan anpassas så att den passar dig. Eller använd en centrerad mus så att du både får stöd och kan arbeta med händerna nära och rakt framför kroppen.
"Det goda arbetsområdet" hittar du genom att placera armbågarna intill kroppen. Allt du kan nå med händerna därifrån finns inom det idealiska området. Alla dina primära arbetsredskap bör finnas inom detta område. Arbetsredskap som du använder mindre ofta kan du med fördel placera i det gula området i bilden, alltså på ett avstånd så att du kan då dem med utsträckt arm, men utan att behöva vrida eller sträcka på kroppen. Du bör inte ha arbetsredskap placerade i det röda området. Här kan du placera lampor, växter och liknande som du inte behöver ta i dagligen.
När din arbetsstation och den närmaste arbetsytan är ordnad och det känns behagligt att jobba kan du börja tänka i större banor och titta på kontorets arbetsmiljö som helhet. Försök också få in variation under dagen eftersom även det befrämjar välbefinnandet och orken. Det är inte bara en bra arbetsstation som har betydelse för att arbetsdagen ska bli bra.
Läs även våra 5 enkla steg till en varierad arbetsdag