Undvik skador och spara pengar: Effekter av en ergonomiskt korrekt kontorsplats

corporate guy having neck pain at work

published

Det är varken dyrt eller en stor sak. Däremot är det en investering att satsa på sina anställda och ergonomisk utrustning på kontoret - på sikt ger det lönsamhet.

Vad är det första du gör när du kommer till jobbet? Hänger du upp jackan? Gör du en kopp kaffe? Slår du på datorn?

Vår gissning är att du slår på datorn. Och även om det inte är det allra första du gör så är det troligtvis något du gör under de första minuterna på kontoret. Att arbeta vid datorn är en stor del av många människors arbetsdag och också något som ofta upptar en stor del av arbetsdagens timmar.

Tyvärr leder det ofta till olika problem - både i kroppen och när det gäller ekonomin.

Läs mer: Därför är det värt att investera i en ergonomisk mus

Många kontorsanställda lider av obehag eller till och med smärta, vilket kan spåras direkt till arbetet framför datorn.

En dansk studie från 2019 visar faktiskt att två av tre kontorsanställda upplever fysisk smärta i exempelvis nacken eller handlederna och att det särskilt är det stillasittande arbetet vid datorn, skärmen, tangentbordet och musen som sliter på deras kroppar.

Denna typ av slitage kan ge sjukfrånvaro, och det är inte roligt varken för den som drabbas av smärtan, eller för arbetsgivaren, som - åtminstone under en tid - behöver betala för frånvaron.

download gratis: Ladda ner våra goda råd om ergonomi på arbetet

Lyckligtvis är det enkelt och billigt att göra något åt ​​problemet. Det kräver några justeringar i sättet att arbeta och det gäller att köpa rätt utrustning.

Det senare innebär som tur är inte någon stor kostnad om man jämför med kostnaderna för sjukfrånvaro, som i genomsnitt innebär ca 10 000 kronor i veckan.

Undvik smärtan innan den uppstår

Innan du kastar dig över att köpa det stora utrustningspaketet, så bör du ha de grundläggande förutsättningarna för god ergonomi på plats.

Visste du:
38% av alla sjukskrivna är stillasittande kontorsarbetare.
Företagens kostnader för sjukfrånvaro, Sintef-rapport 2011

Här är möjligheten till pauser och variation på jobbet det första du behöver säkerställa. En bra idé är att göra det till en regel att ingen dyker upp, sitter på sin plats och sedan arbetar på samma plats intensivt i åtta timmar - även om det vid första anblicken kan se väldigt engagerat ut.

Den arbetsmetoden fungerar helt enkelt inte. På lång sikt kommer det stillasittande, repetitiva arbetet att orsaka obehag eller smärta - och med smärtan minskar både engagemang, effektivitet och arbetsglädje.

Läs om hur smärtan hindrade David från att göra sitt jobb: "Problemen försvann från första dagen"

Variation är nyckelordet, och i strid med vad som gäller på de flesta arbetsplatser, så måste detta nyckelord vara väl inarbetat.

Så här ska din kontorsplats vara utrustad

När grundförhållandena är på plats är det dags att titta närmare på vad din kontorsplats saknar för att fungera bra ur ergonomisk synvinkel.

Fem huvuddelar i en ergonomisk arbetsplats.

Den ergonomiska stolen, det höj- och sänkbara skrivbordet och skärmen är standard på de flesta svenska arbetsplatser. Men när det gäller tangentbord och möss ligger många fortfarande efter. Det är synd eftersom vi vet att de ergonomiska lösningarna avlastar din kropp och därmed också minimerar risken för att du ska drabbas av skador orsakade av överbelastning.

En pågående studie (2021), som jämför muskelaktivitet vid användning av olika typer av möss, genomförd av patologen Eduardo Alcaraz Marteos visar bland annat att en centrerad mus med rullstång - jämfört med nio andra typer av möss - är den typ av mus som kräver minst muskelaktivitet att använda.

Samtidigt visade en Harvard-studie från år 2015 att en centrerad mus var den mus som tillät arbete med de mest neutrala handpositionerna och med minst fingerspridning och sträckning, samtidigt som den krävde signifikant lägre aktivitet i muskulaturen kring underarmen.

Sammantaget handlar bra tangentbord och musergonomi om att ha ett tangentbord som möjliggör en neutral handposition när du skriver (detta uppnår du genom att låta  tangentbordet ha en negativ lutning så att dina händer inte behöver vinklas uppåt när du ska skriva) och om att få musen framför kroppen så att båda händerna kan användas och armar och axlar inte upprepade gånger måste inta onaturliga positioner.

Så det är en bra idé att ersätta din gamla mus med en ergonomisk modell, såväl om du redan har ont som om du vill förhindra framtida smärta. Med den investeringen kan du förebygga och potentiellt helt undvika frustrerande och dyr musrelaterad sjukfrånvaro.

Upptäck om våra produkter är något för dig - prova gratis och utan förbindelser i 14 dagar.