Så minskar en centrerad mus sjukfrånvaron

I am on sick leave

published

Rätt ergonomisk utrustning och en centrerad mus kan minska sjukfrånvaron - och samtidigt öka medarbetarnas produktivitet. För när anställda är smärtfria kan de fokusera på arbetet.

Arbetsdagar utan smärta är en fördel för både de anställda och företaget. Två av tre kontorsarbetare upplever fysisk smärta som ett resultat av sitt arbete, och för många leder smärta till ökad sjukfrånvaro.

Läs mer: Fördelar med en centrerad mus

Datormusen kan vara avgörande för hur mycket smärta du upplever på grund av ditt kontorsarbete - och vi är ofta inte medvetna om hur mycket vi använder den, och därmed hur mycket vi belastar vår kropp, om vi inte använder en ergonomiskt korrekt mus. En centrerad mus kan både minska sjukfrånvaron och ge oss mer välbefinnande.


Skona kroppen med en centrerad mus

När du gör iordning din kontorsplats, så ska du tänka på att inreda den så att den inte belastar din kropp. Med en centrerad mus placerad framför tangentbordet minimerar du belastningen, eftersom du alltid har händerna framför kroppen. Samtidigt kan du variera arbetet eftersom du kan använda båda händerna när du arbetar med musen.

När du inte behöver sträcka dig efter din mus blir ditt arbete mer effektivt, samtidigt som du inte belastar nacke, axel och underarm. På så sätt skapar du en optimal arbetsyta runt dina arbetsverktyg (mus, tangentbord och skärm), vilket samtidigt ger dig variation och avkoppling.


Är en centrerad mus verkligen så magisk?

Det korta svaret är ja. För ergonomi är inte raketvetenskap. Men det kan göra en enorm skillnad för kroppen och därmed minska sjukfrånvaron. Det gäller bara att hitta rätt lösningar.

Statistik över sjukfrånvaroOch när vi pratar ergonomi är lösningen individuell. Därför kan en lösning vara rätt för dig och en annan för din kollega.

När det gäller den magiska musen, eller den centrerade musen som vi kallar den, rekommenderar vi alltid att testa olika modeller innan du bestämmer dig.

Vad är musarm?

Musarm är en belastningsskada orsakad av ensidiga, repetitiva rörelser. Det kallas också RSI, som står för Repetitive Strain Injury. När du drabbats av musarm är det oftast armbågen, underarmen, handleden, händerna, nacken och axlarna som påverkas.

När du använder en traditionell mus måste underarmen sträckas ut och vridas och handled hamnar i ett onaturligt läge eftersom arbetet med musen sker en bit utanför kroppen.

Läs mer: 5 tips för lägre sjukfrånvaro med god ergonomi 

"När människor använder en vanlig mus ser man ofta att de arbetar med musen långt bort från kroppen. Det ökar risken för smärta, och idag är det väl dokumenterat att du kan minska risken genom att arbeta med armbågens spets nära revbenen", säger Stuart Nottingham, fysioterapeut.

Det kan alltså anstränga stora delar av kroppen om du använder fel mus. Det kan leda till smärta och muskelspänningar som i sin tur kan leda till sjukskrivning. Samtidigt hindrar det dig också från att vara den bästa versionen av dig själv och att åstadkomma det du vill på jobbet.

Allt du behöver veta om sjukfrånvaro

Läs också: Allt du behöver veta om sjukskrivningar i Sverige.