Lider du också av smärta och ömhet i armar och axlar?

sore neck and shoulder at work

published

Read time

5 minutes

Mer än hälften av alla kontorsarbetare i Sverige har upplevt överansträngning som ett resultat av deras arbete framför datorn. Tyvärr har det också visat sig att tidspress och stress kan förvärra smärtan, som vanligtvis manifesterar sig genom smärta eller obehag i nacken, axlarna, armarna och händerna. Och problemet med musarm och överansträngning är inte bara uppenbart i Sverige. Repetitive Strain Injury (RSI) Awareness Day skapar medvetenhet om problemet med musarm runt om i världen. Dagen kommer att anordnas för 20:e gången den 29 februari 2020.

Symtomen som uppstår på grund av musarm varierar från milda till svåra och inkluderar ofta en eller flera av följande: smärta, ömhet, stelhet, en dunkande känsla, stickningar, domningar, svaghet och kramp.

På Contour lägger vi stor vikt vid kontorsarbetarnas välbefinnande. Därför har vi valt att uppmärksamma problemen med musarm och överansträning - RSI - under hela februari.

Hur man förhindrar musarm och skador på grund av överbelastning

Läkare rekommenderar att du tillbringar högst fyra timmar om dagen framför datorn. Men de allra flesta människor överskrider denna gräns och därför är det viktigt att fokusera på hur man kan förhindra belastningsskador. I detta avseende är variation en viktig faktor, samtidigt som ergonomiskt korrekt arbetsutrustning spelar en viktig roll, om du vill undvika musarm och belastningsskador.

Variation är ett av de bästa tipsen

Tänk på din arbetsställning och variera den ofta. Det är bättre att variera mellan tio dåliga ställningar än att sitta i samma goda position hela dagen. Om du har ett bord som går att justera höjden på, kom ihåg att använda det. Se till att stå upp under dagen. Och gör samma sak med din stol. Byt om möjligt stol då och då.

Ingen ska sitta framför skärmen i mer än 1-2 timmar åt gången. Ta små pauser från datorn. Stå upp och gå runt. Gör stretchövningar några gånger om dagen. Se till att sitta långt bak i stolen och ta bort händerna då och då från tangentbordet i en minut eller två. Det finns många sätt att variera sin arbetsposition på. Allt som krävs är att du avsätter några minuter och kommer bort från din kontorsstol och ditt skrivbord.

Ergonomisk arbetsutrustning som förhindrar belastningsskador

För att undvika belastningsskador är det viktigt att du organiserar din arbetsplats på ett sätt som passar dig bra. Många har redan bra arbetsredskap som ett bord som går att justera höjden på och en bra stol som också kan justeras. Men det är lika viktigt att skaffa ergonomiskt korrekt datorutrustning, till exempel en centrerad mus som säkerställer variation och skapar mindre belastning på kroppen än en traditionell mus.

Med förprogrammerade knappar och en rullningslist eliminerar RollerMouse repetitiva rörelser som kan orsaka smärta i nacken, axlarna, armbågarna och handleden. Samtidigt kan du använda båda händerna i ett neutralt och avslappnat läge nära din kropp. Detta gör att du kan dela belastningen lika mellan dina händer.

På Contour Design kan du prova en av våra ergonomiska möss i 14 dagar gratis och helt utan förpliktelser. Välj bland våra centrerade modeller: RollerMouse Red, Free3 eller Pro3.

Läs mer om RollerMouse och prova gratis här.