Stickningar i lillfingret och smärtor i underarm och armbåge? Det kan vara din ulnarisnerv som kommit i kläm

professional office worker stretching arms and hands

published

Skada på ulnarisnerven, karpaltunnelsyndrom, senskada och musarm. Störningarna har många namn och gemensamt för dem alla är smärta och obehag som kan göra det svårt och smärtsamt för kontorsarbetare att ta hand om sitt arbete.

Om du någon gång har upplevt smärta och obehag i händer, armar, axlar eller rygg som kan göra det svårt för dig att ta hand om ditt arbete kommer du anstränga dig för att det inte ska hända igen. Och som tur är finns det mycket du kan göra.

Läs mer om skada på ulnarisnerven, musarm och vad du kan göra i den här guiden.

Goda råd om musarm. Vad är det? Och hur lindrar jag problemen?

Behandling

Om du har diagnostiserats med en belastningsskada erbjuder de flesta kiropraktorer, sjukgymnaster och läkare behandlingar som kan minska smärtan och i vissa fall behandla besvären. Men ibland är behandlingarna långvariga och omfattande, och under den perioden kan det ibland vara smärtsamt att ta hand om sitt arbete. I sådana fall kan det vara en bra idé att titta närmare på vilka arbetsverktyg ska använda. Du kan behöva hjälp med att ställa in din arbetsstation och välja produkter som kan hjälpa till att lindra dina besvär.

Läs mer om bra ergonomi på kontoret här. 

Träning

Speciella övningar kan också vara ett sätt att slappna av och träna muskler. Beroende på vilka muskler som är överbelastade finns det olika övningarna. De flesta sjukgymnaster erbjuder en mängd olika övningar som du kan ha nytta av.

Se fler övningar på vår Youtube-kanal i BeActive-spellistan.

Förebyggande åtgärder

Om du vill förhindra smärta och obehag i samband med kontorsarbete rekommenderar vi att du tittar närmare på dina verktyg som du använder för att utföra arbetet såväl som hela kontorsplatsen.

Läs också blogginlägget "Dessa samband finns mellan arbetsmiljö, arbetszon och arbetsstation - och varför är alla delarna viktiga i arbetet med en bättre arbetsmiljö"

I hemmakontoret kan det vara en utmaning att inreda på ett ergonomiskt korrekt sätt, men det finns några bra riktlinjer kring vad du bör göra:

  • Var uppmärksam på hur länge du arbetet i samma position
  • Byt position under dagen (sätt dig på en annan stol, vid ett annat bord, använd en annan mus)
  • Ta pauser och gå bort från datorn. Prata i telefon medan du går eller sitter i soffan.


Arbetsredskap

Möss och tangentbord har visat sig vara några av de främsta orsakerna till smärta och överbelastning för kontorsarbetare. Så även om du kanske inte har upplevt obehag som ett resultat av ensidigt repetitivt arbete, hjälper en ergonomisk mus till att förhindra belastningsskador och andra påfrestningar som kan leda till besvär med tiden.

RollerMouse är en centrerad mus utvecklad i samarbete med ergonomiska experter - som gör att du kan arbeta på det sätt som din kropp mår bäst av. Med RollerMouse placerad centralt framför tangentbordet hamnar du automatiskt i en ergonomisk arbetsposition. Detta förhindrar överbelastning och felaktig belastning som du kan uppleva med en traditionell datormus. När du använder RollerMouse får du en lösning som låter dig använda båda händerna i ett neutralt och avslappnat läge nära kroppen. Du blir helt av med det onaturliga greppet på musen och kan istället fördela belastningen jämnt mellan dina händer.

Läs mer om vårt urval av centrerade möss här.

Även om du använder en traditionell enhandsmus finns det sådant du kan göra för att minimera risken för överbelastningsskador. För att undvika överbelastning och obehag är det viktigt att din datormus passar perfekt för din hand och ger optimalt stöd och komfort. Du ska ha ett avslappnat grepp som innebär att du inte böjer fingrarna för mycket, eftersom det kan överbelasta handen och handleden, vilket kan orsaka skador. Med en enhandsmus använder du samma hand för allt musarbete, därför är det viktigt att musen passar bra och ger möjlighet till variation.

Läs mer om vår enhandsmus här.