Är du redo för den nya hybrida arbetsplatsen?

The guy is ready for the hybrid workplace

published

Det handlar inte längre om antingen eller när det gäller kontorsarbete kontra hemarbete, och för många finns det ett antal bekymmer förknippade med framtidens hybridarbete.

Framtiden kräver en hybrid arbetsplats där en del av arbetet görs online från en plats utanför kontoret och den andra delen från kontoret. Det ger möjlighet att skapa ramar för att ordna arbetsdagen så att den passar dina behov.

En undersökning som genomfördes våren 2021 av HR Norge - en norsk oberoende medlemsorganisation för HR, ledarskap och arbetsliv - visar att 86% är positiva till en kombination av hemarbete och arbete på kontoret.

Samtidigt visar undersökningen också att vi inte är ensamma om att ha brett spektrum med frågor när det gäller hur vi på bästa sätt får till arbetsdagen på hybridplatsen.


Social på distans

En speciell fördel med kontorsarbetet är den sociala aspekten med lunchrum och trevliga konversationer vid kaffemaskinen. Naturligtvis är detta också ett av de bekymmer som uppstår när vi pratar om framtidens arbetsplats.

Undersökningen från HR Norge visar att många är oroliga för social isolering, utmaningar i samband med att bygga en bra företagskultur och utmaningar med samarbete på distans.

Så återgår du till kontoret på ett bra sätt

Online-incheckningsmöten och samarbete med tekniska onlinelösningar som interaktiva whiteboards är några av de saker som kan hjälpa till att skapa en känsla av kontorsgemenskap.

Steen Erik Navrbjerg på Forskningscentrum för Arbetsmarknad och Organisationsstudier vid Köpenhamns universitet betonar i en artikel i Berlingske att den flexibla arbetsplatsen kräver bra lösningar som gör det lättare att samarbeta online, så vi undviker irritationer i form av dåligt ljud, haltande internetanslutningar och skärmdelning som strular.

Vi vill inte spendera tid på att lösa tekniska problem. Vi skulle hellre kunna fördjupa oss i arbetsuppgifterna.


Att vara effektiv på den hybrida arbetsplatsen

Vad lyckas du genomföra under en arbetsdag? Kanske: svara på e-post, kryssa för några saker på att göra-listan och sätta igång en tvättmaskin?

Att snabbt dammsuga och tvätta är några av de saker som du lätt hamnar med, när matbordet utgör ramen för dagens arbete.

Den senaste tiden med många långa perioder av arbete hemifrån har dock visat att det inte är produktiviteten vi behöver oroa oss för. För PFA har Kantar Gallup undersökt anställdas produktivitet i danska företag. Det har visat att produktiviteten inte har minskat, faktiskt tvärtom.

Det blir färre störningar på hemmakontoret från till exempel kollegor som bara behöver kolla något lite snabbt. Det finns därför mer tid till eftertanke och därmed blir också arbetet mer effektivt.

Steen Erik Navrbjerg säger i detta sammanhang i artikeln i Berlingske att ju bättre anställda och chefer känner varandra i förväg, desto lättare är det att lyckas med distansarbete.

När din chef känner dig och ditt sätt att arbeta vet han eller hon också att du förmodligen kommer att lösa uppgifterna utan att det nödvändigtvis behöver följas upp hela tiden.

Kanske har du incheckningsmöten där du följer upp gårdagens eller veckans uppgifter och därifrån kan du sätta upp nya mål.

Den klassiska arbetsdagen med kontroll av uppgifter och arbetstider mellan 8-16 ersätts på framtidens hybridarbetsplatser med förtroende för sin egen och kollegors förmåga.

ladda hem vår guide till hemmakontoret

Så arbetar du på ett bra sätt på den hybrida arbetsplatsen

När vi jobbar på olika platser varje dag kan vi snabbt sakna kaffemaskinen och det och höj- och sänkbara skrivbordet på kontoret. Dessutom kan det vara svårt att hitta lugn i de föränderliga omgivningarna, samt att säkerställa en bra arbetsställning vid de många olika borden som utgör skrivbordet i det flexibla kontorsutrymmet.

Det kanske har blivit en vana att bara öppna den bärbara datorn vid matbordet eller sitta med datorn i knät i de sköna stolarna på caféet. Kanske verkar det lite besvärligt att varje dag släpa omkring extra utrustning för att kunna sitta ordentligt, så du undviker de ömma axlarna och den styva nacken.

Det behöver dock inte vara så besvärligt som det låter. Jarle Marheim, som är specialist på ergonomi, råder dig att alltid sitta bra när du arbetar. Han säger att du uppnår bästa balans mellan den flexibla och goda arbetspositionen när du gör det till en vana att alltid sitta ergonomiskt korrekt.

Du kan skaffa mycket utrustning för att göra ditt flexibla utrymme mer ergonomiskt, men faktiskt behöver du inte göra så stora investeringar för att säkerställa en bra kontorsplats. Med ett basutrustningspaket, som består av en flexibel uppsättning, kan du enkelt göra ditt utrymme ergonmiskt - oavsett om det är på kontoret, vid matbordet eller på kaféet.

Läs också: Är utrustningen i ordning? Så får du till din flexibla kontorsplats

Kanske har du redan mycket distansarbete bakom dig och vet redan hur du får ut det mesta möjliga av din arbetsdag på hemmakontoret. Kanske tycker du att utmaningarna på den hybrida arbetsplatsen är alltför stora.

Oavsett vilka överväganden du gör när det gäller framtidens hybridplats, är fördelen densamma: att den flexibla arbetsplatsen kan anpassas så att den möjliggör den bästa möjliga arbetsdagen för dig.