Är utrustningen i ordning? Så får du till din flexibla kontorsplats

Busy corporate office and cubicles

published

Ömma axlar, en stel nacke och en trött rygg efter en lång dag framför datorn. Det här är en utmaning för många som arbetar på kontor - lyckligtvis kan en bra arbetsställning och rätt utrustning ofta lösa problemet. Också när kontoret behöver vara flexibelt.

Det permanenta kontorsutrymmet som vi känner till det är fullt utrustat så att vi enkelt kan inta en bra arbetsställning.

Så är inte fallet med de nya hybridarbetsplatserna - de där arbetet sker en dag vid matbordet hemma, nästa på kaféet och den tredje på kontoret.

Detta har gjort att ett behov av ny utrustning har uppstått.

Läs också: Undvik skador och spara pengar: Effekter av en ergonomiskt korrekt kontorsplats

Utrustningspaketet för den ergonomiska arbetsstationen är enkelt

När det gäller den goda ergonomiska arbetspositionen är den flexibla arbetsplatsen ofta en helt annan sak än den permanenta platsen. Den flexibla arbetsplatsen är fortfarande relativt ny för oss, så vi sitter ofta krokigt, med en böjd nacke och i allmänhet i dålig vinkel mot den lilla datorskärmen.

Helt enkelt för att vi inte har kunnat få till den flexibla, ergonomiska kontorsplatsen. Än.

Resultatet är välkänt: en öm och stel kropp.

Som tur är kan du, med rätt utrustning, enkelt göra din flexibla kontorsplats mer ergonomisk, så att du undviker de påfrestningar och andra problem som kommer med en dålig hållning.

ladda hem vår guide till hemmakontoret


Jarle Marheim, specialist inom ergonomi, betonar att med ett basutrustningspaket som är tillräckligt kompakt för att packa i väskan kan du enkelt göra ditt skrivbord - på kontoret, hemma eller på kaféet - bra och ergonomiskt.

Det viktigaste är att du får din bärbara dator i rätt höjd så att du inte sitter med nacken böjd. "Ett bärbart datorstativ där du ställer din dator är viktigt, och om du kombinerar det med ett externt tangentbord och en centrerad mus så har du kommit långt", säger han.

Läs också: Därför är det värt att investera i en ergonomisk mus


Gör den goda ergonomiska arbetsställningen till en vana

Kanske har du, precis som vi, tänkt: men om jag bara måste fixa något snabbt, hemma från matbordet, då kan jag väl bara slå mig ner?

Men hur länge är det verkligen okej att sitta icke-ergonomiskt? Enligt Jarle Marheim är det bästa du kan göra för dig själv att göra det till en vana att sitta rätt varje gång.

Det är inte bra att sitta dåligt även om du bara måste fixa några små saker. Ofta blir de små sakerna till något större, och 1-2-3 då så har du tillbringat flera timmar eller till och med hela dagen med en dålig vinkel mot skärmen.

Om du gör det till en vana att alltid sitta bra - även när saker och ting görs snabbt - är du på god väg mot den ergonomiska kontorsplatsen, oavsett om du sitter på kontoret, hemma eller på kaféet med en cappuccino.

Visste du:
För att sitta ergonomiskt korrekt vid din kontorsplats och undvika överbelastning av nacke, axlar och armar måste du bland annat ha armarna intill kroppen och dina händer framför kroppen.
Skärmarbete, Danska Fysioterapeuter 2008


Gör det lätt att vara ergonomiskt korrekt

Det kan låta både besvärligt och tungt att alltid ha utrustning för den ergonomiska arbetsstationen med sig på språng. Men det behöver det faktiskt inte alls vara.

"Många tror att det är mer komplicerat än vad det verkligen behöver vara. Men det enkla är ofta också det bästa", säger Jarle Marheim och betonar att vi måste komma ihåg att inte göra den flexibla arbetsstationen svårare än den är. Det är väldigt enkelt att få sitta bra, oavsett var du jobbar ifrån.

Med en Laptop Riser eller ett bärbart stativ, ett externt tangentbord och en centrerad mus kan du snabbt slå dig ner var du än är. Det är därför inte nödvändigt med hela det stora utrustningspaketet. Med en Laptop Riser eller ett Laptop Stand, ett externt tangentbord och en centrerad mus kan du kan sitta ergonomiskt. Samtidigt är utrustningen mobil och lätt att bära under armen när du byter arbetsplats.

På det sättet kan du koncentrera dig på att klara dagens uppgifter istället för att bli störd av de ömma axlarna och spänningarna i nacken.

Topp tre för din flexibla kontorsplats: