RSI: Tennisarmbåge (Lateral Epicondylit)

tennis elbow

published

Det har visat sig att tennisarmbåge inte enbart drabbar Serena Williams och andra tennisstjärnor. Du behöver inte spela tennis, squash eller badminton för att drbbas av den försvagande armbågssmärtan som kan göra vardagliga aktiviteter nästan omöjliga. Det räcker med att du har ett arbete som kräver konstanta, upprepade rörelser som leder till överansträngning av underarmssenorna. Tyvärr kan alla som arbetar på kontor drabbas.

Vad är tennisarmbåge?

Den medicinska termen är lateral epikondylit och tennisarmbåge klassas som en skada som beror på felaktig belastning. Som namnet antyder orsakas den här typen av skador av repetitiva rörelser och de uppstår oftast på arbetsplatser där anställda utför samma uppgift eller rörelse under stora delen av arbetsdagen. Orsaken till tennisarmbåge är upprepade sammandragningar i underarmsmusklerna som du använder för att räta ut samt lyfta hand och handled. De upprepade rörelserna och spänningen i vävnaden kan resultera i en serie små förslitningar i senorna som fäster underarmsmusklerna till den beniga, yttre delen av armbågen. För dig som jobbar på kontor, se över vilken mus du använder. Har du den till höger eller vänster om tangentbordet? Troligtvis. Ta nu ta tag i musen, flytta runt den lite och ta sedan tillbaka den till tangentbordet. Enkelt, eller hur? Tyvärr är det precis de här repetitiva rörelserna som kan göra att du drabbas av tennisarmbåge. Men ingen panik. Att utveckla symtom på tennisarmbåge tar flera veckor eller månader, och om du vidtar åtgärder tidigt kan du lätt lindra symtomen.

Läs mer: Vad är en musarm?

Vilka är symtomen?

Symtomen på tennisarmbågen är lätt identifierbara och lätta att åtgärda om de behandlas.

 • Smärta eller en brännande känsla vid armbågens yttre del.
 • Svag greppstyrka.
 • Smärta som rör sig från armbågen till underarmen
 • Oförmåga att utföra aktiviteter som att vrida om ett dörrhandtag, hålla i en kaffekopp etc.
 • Ibland förekommer smärta i armbågen nattetid.

Goda råd när det gäller ergonomi på jobbet och i hemmakontoret

Det här ett problematiskt tillstånd, särskilt om det kommer till den punkt när det blir nästan omöjligt att utföra vardagliga uppgifter. Låt oss titta närmare på vad som oftast orsakar tennisarmbåge så att du vet vad du kan göra för att undvika tillståndet.

Vad orsakar tennisarmbåge?

Det finns några aktiviteter som verkar öka risken för tennisarmbåge. Vissa är arbetsrelaterade, andra har mer med fritidsaktiviteter att göra. En sak de har gemensamt är att underarmen överansträngs.

 • Matlagning och användning av knivar för att laga mat
 • Målning
 • Tennis och andra racketbaserade sporter (Såklart!)
 • Frekvent användning av handverktyg (sax, skruvmejslar etc.)
 • Intensiv användning av datormus under längre perioder

Vad ska jag göra om jag känner symtom?

 • Vila: Försök att minska ner på de aktiviteter som orsakade problemet från början. Detta är mycket lättare att åstadkomma när det rör sig om fritidsaktiviteter, ibland kan det vara omöjligt på jobbet.
 • Medicin: Acetaminofen eller antiinflammatoriska läkemedel (såsom ibuprofen) kan användas för att lindra smärta och svullnad.
 • Sjukgymnastik: Specifika övningar kan stärka underarmens muskler. Din fysioterapeut kan också utföra ultraljud, ismassage eller använda muskelstimulerande tekniker för att förbättra muskelläkningen.
 • Utrustning: För människor som upplever tennisarmbåge på kontoret kan något så enkelt som att byta mus göra att du känner dig bekväm vid din kontorsplats, istället för att känna det som att du har spelat profesionell tennis det senaste decenniet.

Contour RollerMouse

Alla RollerMouse-modeller är utformade för att ge dig en ""neutral"" arbetsposition framför tangentbordet och låter armbågarna vara kvar vid sidorna av kroppen, med armarna i position rakt fram. Contour RollerMouse tar bort behovet av en traditionell datormus, så att du kan undvika situationer som kan orsaka eller förvärra smärta på grund av tennisarmbåge.