Det optimala hemmakontoret - trivsel, ergonomi och effektivitet

The ideal home office consists of workplace satisfaction, ergonomics, equipment and efficiency

published

När du utformar ditt hemmakontor är det viktigt att du fokuserar på att skapa en kontorsplats som uppfyller dina arbetsbehov och kroppens behov.


Du har skapat ett utrymme som verkligen passar din stil. Färgerna matchar, väggdekorationerna matchar din stil, tapeterna är snygga och känslan i rummet är rätt.

Tyvärr är känslan i kroppen efter en arbetsdag inte lika bra. Faktum är att du är stel i nacken, trött i ryggen och öm i axlarna.

Läs också: Är utrustningen i ordning? Så får du till din flexibla kontorsplats

När du utformar ditt hemmakontor är det viktigt att du tänker på ergonomi - du och din kropp kommer att spendera många timmar här. I den här artikeln ger vi vägledning när det gäller hur du skapar ett vackert hemmakontor som tar hänsyn till behoven hos ditt estetiska jag och din kropp.

Att inreda hemmakontoret: tre övergripande principer

När det handlar om att inreda ditt hemmakontor är det en bra idé att utgå från tre övergripande principer.

Om du följer dem ökar du sannolikheten att kroppen förblir frisk och smärtfri trots ett arbetsliv som huvudsakligen äger rum bakom ett skrivbord och framför en dator.

Den ultimata guiden till ditt hemmakontor

Tumreglerna när det gäller att inreda hemmakontoret är:

1. Utrymme att röra dig: du måste inreda ditt hemmakontor så att du har utrymme att röra dig. Att byta arbetsposition är nyckeln till ett fysiskt hälsosamt arbetsliv på ditt hemmakontor.

2. Det ska vara lätt att gå upp: det är viktigt att du inreder ditt hemmakontor så att det är lätt att stå upp och sträcka ut kroppen. Ett höj- och sänkbart skrivbord är perfekt, men under alla omständigheter ska det åtminstone vara lätt och bekvämt att ställa sig upp. Den djupa fåtöljen uppmanar dig sällan att byta arbetsposition.

3. Möbler och utrustning som passar dig: ditt hemmakontor måste skräddarsys för dig. Detta innebär till exempel att din stol, ditt bord och din utrustning (tangentbordmus, skärm, etc.) måste ha rätt mått och detaljer i förhållande till dina behov.

När de övergripande principerna har satt ramarna för ditt hemmakontor kan du börja överväga vad som annars ska känneteckna ditt utrymme - hur skapar du en arbetsoas som är effektiv, bra för din kropp och samtidigt ett utrymme som passar bra i din stil.


Vi har sammanställt 8 råd som tillsammans säkerställer att du får till en riktig arbetsoas:

1. Låt kontoret vara kontor och vardagsrummet vara vardagsrum. Låt kontoret vara kontor och vardagsrummet vara vardagsrum. Att separera kontoret från de andra rummen i hemmet gör det lättare att ta ledigt när du har ledig tid och det gör det lättare att arbeta utan avbrott på grund av diskmaskinen, klädkorgen som har slängts ut på golvet eller dammet som dansar i hyllorna när du arbetar. Men jag har inte ett ledigt utrymme som jag kan använda som kontor, kanske du sitter och tänker nu. Glöm det. Du behöver inte ett helt rum - ta hallen, källaren, annexet, ett par lediga kvadratmeter under trappan eller kanske till och med ett isolerat skjul (om det finns ett fönster).

2. Välj färger du gillar men som inte blir (för) störande. Om du känner dig särskilt inspirerad när du är omgiven av grönt, välj en grön färg på väggarna, men överväg gärna en gång till om det ska vara turkos eller om det blir lite för mycket efter 4-5 timmars arbete.

3. Tänk på ljuskällorna. Ljus kanske inte är vad du tänker mest på - så länge det finns, är det bra, eller hur? Men nej, så är det inte riktigt. Felaktig eller otillräcklig belysning kan leda till överansträngda ögon. Inred så att ljuset blir en kombination av dagsljus (som kommer in från sidan) och ljus från en bra bordslampa (där ljuset kommer från andra sidan).

4. Gör plats för tankar och idéer. Häng upp en anslagstavla, en whiteboard eller en glasskiva på väggen så att du har en plats där du kan spara dina kreativa (eller inte särskilt kreativa, men ändå viktiga) idéer.

5. Håll ihop utrymmet. Ett hemmakontor kan snabbt bli rörigt när saker som inte hör dit hamnar på skrivbordet. Det är svårt att undvika att lådan med ärvda saker från farmor eller barnens kasserade leksaker flyttar in när det saknas plats i de andra rummen. Om du lägger en lös matta på golvet som matchar de övriga inslagen i rummet, kan du skapa helhet trots att du har mycket olika saker i rummet.

6. Göm undan röran. Välj slutna lagringslösningar, som till och med kan vara mobila, så att de kan flyttas bort eller runt, om du till exempel också behöver använda rummet som ett gästrum, så kan du dölja röran och undvika att bli störd när du arbetar.

7. Välj bra möbler. Välj bra möbler. Korten på bordet. Även om du är intresserad av inredningsdesign är det förmodligen inte i avdelningen med kontorsmöbler som du blir mest upphetsad. Kontorsmöbler ser sällan ut som något som kommer från Arne Jacobsen, Charles och Ray Eames eller Marcel Breuer. Men om du inte behöver få ryggont eller nackbesvär, är det i avdelningen med kontorsmöbler du måste leta efter både ditt skrivbord och din kontorsstol för hemmakontoret.

8. Välj ergonomisk utrustning. För de allra flesta kommer tangentbordetmusen och bildskärmen att vara de viktigaste enheterna på hemmakontoret. Gemensamt för alla tre är att de måste stödja rätt arbetsposition och passa dina individuella behov.

I vår ergonomiska checklista för din kontorsplats har vi listat alla detaljer om vilka krav din mus, din skärm och ditt tangentbord måste uppfylla.

Goda råd när det gäller ergonomi på jobbet och i hemmakontoret