Vertikala möss: annorlunda grepp – samma hållning

left handed vertical computer mouse

published

Vid det här laget är vi väl alla bekanta med vertikala datormöss, eller hur? Designen har funnits sedan början av 90-talet och genom åren har de blivit allt populärare, så till den grad att de flesta webbutiker idag har massor av vertikala möss i olika stilar, färger och former. Konceptet är enkelt, ta en traditionell handhållen mus och utforma den på ett sätt så att handen hamnar i ett läge som liknar en "handskakning", snarare än platt mot skrivbordet. Och så, "poff!", så lindras plötsligt dina besvär. Men är det verkligen så enkelt? Låt oss undersöka hur vertikala möss fungerar, och om de verkligen är den bästa långsiktiga lösningen för musrelaterade problem. 

Den vertikala positionen som utgångspunkt

Alla vertikala möss bygger på samma grundläggande princip när det gäller att lösa handleds- och underarmsmärta. Vrid handen till ett mer vertikalt läge för att eliminera överpronation av handleden samtidigt som du använder en annan muskelgrupp i underarmen. Tillverkarna kan argumentera för att just den vinkel som deras mus har är bättre än den hos konkurrenterna, men faktum är att oavsett vilket så förblir vinkeln alltid densamma, och det är ett problem. 

Hör vad fysioterapeuten Stuart Nottingham har att säga om Unimouse

Definitionen av "statisk" är: brist på rörelse, handling eller förändring. Vertikala möss med ett "statiskt grepp" saknar per definition förmågan att variera eller ge en dynamisk hållning. Som du kanske förstår är det inte bra. Visst, det är sant: anledningen till de flesta musrelaterade problem är den hållning som en vanlig datormus ger. Och att byta grepp till en mer vertikal hållning lindrar de problem som orsakas av traditionella möss. Det är bra, men en fråga återstår: att gå från en statisk hållning till en annan innebär väl risk för andra typer av musrelaterade problem? 

Kan en vertikal mus vara lösningen på dina musrelaterade problem?

Det finns en sak som är konstant under våra arbetsdagar, och det är vårt beroende av datorn och våra inmatningsenheter för att genomföra våra arbetsuppgifter. Arbetsbelastningen kommer inte att minska. Fortsätter man med denna tankegång, är en statisk, vertikal hållning svaret på alla musrelaterade problem? Jag är här för att berätta att svaret är ett rungande "NEJ". En vertikal mus kan snabbt lindra det akuta problemet, men att överföra samma arbetsbelastning till en annan uppsättning muskler innebär risker för andra musrelaterade problem med muskler och leder. Underarmarna kan bli överansträngda eftersom de är drivkraften bakom alla musrörelser. Men inte bara det: tummarna är också i fara! Den vertikala musdesignen gör det ofrånkomligen trångt mellan tummen och pekfingret vilket är särskilt märkbart när man vänsterklickar. Detta kan överanstränga CMC-leden och orsaka trötthet och smärta i tummen. 

Statisk vs. varierad hållning

Så hur kan du åtgärda problemet utan att skapa ett annat? Svaret är enkelt: varierad hållning. Se det som ett höj- och sänkbart skrivord, men för din hand! Contour Designs Unimouse är inte bara utformad för att hjälpa dig att hitta den position som du föredrar utan uppmuntrar också användarna att variera sin hållning under dagen. Konceptet gör det möjligt för användarna att byta vinkel och tumstödsposition i farten, vilket gör handen avslappnad medan de kontinuerligt använder olika muskelgrupper. 

Så föredrar du att fastna i samma position dag in och dag ut, eller att ha en mus som ger dig hundratals alternativ och ser till att du inte känner trötthet eller smärta någonsin igen? Valet är ditt.

Vill du prova en Unimouse innan du köper en?