Ergonomi på kontoret: så får du med det på dagordningen

woman stretching her neck

published

Det ska inte behöva göra ont innan det blir bra. Det är faktiskt bäst att sätta ergonomi på agendan innan problemen uppstår. För rätt arbetsställning och rätt utrustning är inte bara viktigt när du behöver lyfta tunga saker - det är lika viktigt när du har ett stillasittande arbete.

Ergonomi är kanske inte det coolaste ämnet du någonsin kommer att stöta på. Rent spontant vill du kanske inte ge mamma rätt.

Men hon hade rätt. Och därför - och av ett antal andra skäl - måste du sätta ergonomi på dagordningen på arbetsplatsen.

Läs också: Förhindra smärta i handleden vid kontorsarbete

Ergonomi på kontoret är ett gemensamt projekt

Ergonomi på kontoret bör vara ett gemensamt projekt för hela arbetsplatsen. Alla bör vara delaktiga så att ingen känner sig tvungen att göra något de inte vill.

Därför måste ni prata om frågan och tillsammans lära er mer om fördelarna med god ergonomi.

Dina kollegor har utan tvekan olika uppfattningar om ergonomi, ofta baserat på känslor. Det finns de som aldrig upplever någon egentlig smärta, och det finns de som redan har obehag. Och så finns det alla de som har ont men som inte lägger märke till det eftersom de har vant sig.

Goda råd när det gäller ergonomi på jobbet och i hemmakontoret

Även om det kan framstå som att smärta är ett individuellt problem, kan det snart bli något vanligt förekommande. Dålig ergonomi kan leda till högre sjukfrånvaro, och det påverkar kollegorna, som då kan få mer arbete på sitt bord.


Bra ergonomi på kontoret är en del av att leda arbetet

Naturligtvis måste ledningen också vara med på tåget. Om det inte är de som tar initiativet till att förbättra ergonomin på kontoret, är det troligtvis så att de inte är medvetna om vad vinsten kommer att bli för hela företaget.

Precis som de antagligen inte inser hur många människor som har ont på grund av kontorsarbete.

Visste du:
Så många som 54% av kontorsarbetarna upplever smärta i musklerna.
Källa: SINTEF-rapport och nordisk undersökning med 4 000 respondenter.

Ett bra sätt att komma igång är att ta reda på hur stort problemet är på din arbetsplats. Tillsammans med din chef och din arbetsmiljörepresentant kan ni genomföra en fysisk arbetsmiljörond eller en undersökning kring trivseln för att kartlägga problemet.

När du vet hur många som är drabbade i nuläget vet du också mer om hur du bäst kan åtgärda problemen. För god ergonomi är mer än bara rätt kontorsstol.


Gör upp med de dåliga vanorna

Förutom att ha en korrekt uppsatt fysisk miljö för att utföra kontorsarbetet, som stol, skrivbord, tangentbord, mus och skärm, måste ni också arbeta in sunda vanor på arbetsplatsen.

För många människor sitter framför datorn hela dagen - och kanske till och med äter sin lunch där. Det ger inte den variation och rörelse som är viktig.

Tillsammans med ledningen behöva du ta reda på hur du kan bryta de dåliga vanorna så att du kan röra dig mer under dagen. Kanske kan vissa möten genomföras när ni promenerar eller står (utomhus om vädret är bra).

Läs också: Undvik skador och spara pengar: Effekter av en ergonomiskt korrekt kontorsplats

Kanske kan ni göra gemensamma stretchövningar på kontoret. Kanske har du och dina kollegor en god möjlighet att promenera runt när ni pratar i telefon - och därför kan det vara en god idé för ledningen att skapa ett "konferensrum" där ni kan gå och prata, så kollegorna inte blir störda under tiden.


Små saker som du kan göra själv, för att få bättre ergonomi på kontoret:

  • Res dig upp och prata med dina kollegor istället för att skicka mejl.
  • Hämta ditt kaffe själv, eller gå och hämta det med en kollega, istället för att de hämtar det åt dig.
  • Planera dina pauser så att du kommer ihåg dem - och gör det gärna tillsammans med en kollega om behov finns.
  • Nyttja lunchrasten och ät inte framför datorn medan du arbetar.
  • Prata öppet med dina kollegor om du känner obehag. Det är inte ett tabu att ha smärta i nacken eller axlarna - och det borde inte betraktas som något normalt.