Tillbaka till kontoret 2021? Här är 8 saker som har förändrats

#New Normal

published

Det är många saker som har förändrats de senaste åren. Inte minst arbetet på kontoret, som för många har bytt form från öppna kontorsmiljöer till kontorsplatser vid matbordet eller ett skrivbord i sovrummet.


Även om fler och fler människor återvänder till kontoret i år, finns det också många som är kvar på hemmakontoret helt eller delvis. Om du är en av dem som återvänder till kontoret i år kommer du att möta en förändrad vardag, annorlunda mot den du var van vid före corona-pandemin.

Det handlar om det nya normala vad gäller kontorsarbete. Vi kommer åter igen att kunna göra några av de saker som vi har saknat på hemmakontoret. Till exempel småprata vid kaffemaskinen, luncha med kollegor eller brainstorma vid whiteboard-tavlan i konferensrummet. Samtidigt kommer flera nya inslag att bli en del av vardagen på kontoret.


8 saker, som blir en del av den nya vardagen på kontoret

1. Hygien och avstånd

Att tvätta händerna, sprita och hålla avstånd från varandra har blivit en vana och en naturlig del av vår vardag. Det är till och med så att vi nästan skäms för hur det var tidigare. Det är därför svårt att föreställa sig att de nya vanorna inte kommer att leva vidare i den nya vardagen på kontoret.

Det kommer sannolikt vara möjligt att sprita händerna i anslutning till de olika kontaktytorna på kontoret - särskilt vid ingångarna och i matsalen. Dessutom kommer de flesta att ägna mer uppmärksamhet åt att hålla rent och städa efter sig.

Dessutom kan vi förvänta oss att vi automatiskt kommer att hålla mer avstånd från varandra både vid skrivborden och i mötesrummen, och när vi bokar rum för möten kommer vi vara mer uppmärksamma på huruvida det finns gott om plats för alla deltagare i mötet.

download vår guide om god ergonomi

2. Hybrida arbetsplatser

En undersökning genomförd av Kantar Gallup visar att produktiviteten inte har minskat under de långa perioderna av hemarbete. I vissa fall uppskattas det till och med att produktiviteten har ökat. Det är därför tänkbart att det i framtiden kommer att vara vanligt med en blandning mellan distansarbete och kontorsarbete.

Arbetsplatsen blir därmed en hybrid, där du kombinerar alla fördelar med att arbeta på kontoret med fördelarna med att arbeta på distans.

Enligt både Cushman & Wakefield och Prior + Partners kommer vi också att se fler mindre kontorssamhällen där du som arbetar på distans kan komma in och göra dagens arbete.

Sådana kontor ligger vanligtvis närmare de anställdas hem, så pendlingstiden blir kortare.

Läs också: Är du redo för den nya hybrida arbetsplatsen?


3. Mer teknologi och innovation

Förutom ett ökat fokus på hygien kommer vi också att se en trend mot mer teknik och innovation när det gäller vardagen på kontoret.

I en artikel har ZDNet sammanställt ett antal experters förutsägelser om det framtida kontoret. Flera av dem är överens om att vi i allmänhet kommer att se mer teknik och innovativa lösningar i vardagen. Till exempel mer röststyrning och sensorer, som gör att vi kan undvika att vidröra kontaktytor som dörrhandtag, kaffemaskiner och liknande.


4. Delade skrivbord

Ju fler anställda som sitter någon annanstans, desto fler tomma skrivbord kommer det att finnas på kontoret. Till vardags behövs det inte lika många skrivbord som förr.

För att använda utrymmena och skrivborden mest effektivt - och inte ha för mycket eller för många av vare sig det ena eller andra - kommer fler företag att titta på möjligheterna för personalen att dela skrivbord. Här kommer det särskilt att vara företag som gör det enkelt för de anställda att välja både det ena och det andra som kommer att lyckas med framtidens hybridarbetsplats.

Företag som IBM och E&Y är ett par av dem som redan anammar hybridversionen av kontorsarbetet. De ser till att ge anställda en flexibel lösning och i detta sammanhang har IBM bl.a. utvecklat en distanspolicy så att alla riktlinjer är tydliga.

Läs också: Är utrustningen i ordning? Så får du till din flexibla kontorsplats

Riktlinker är ett sätt att göra det på, appar är ett annat. Appar som Parkanizer och Officespace erbjuder lösningar för delade skrivbord. De låter anställda boka sitt skrivbord på kontoret och ser till att det finns plats när han eller hon kommer. Och samtidigt har arbetsplatsen koll på antalet anställda som är på kontoret just den dagen.5. Fler digitala möten

En annan sak som kommer som en följd av hybridplatsen är att vi kommer att fortsätta se många digitala möten. Särskilt de kortare mötena där en resa över hela landet för en liten 60-minuters konversation plötsligt verkar väldigt onödig kommer permanent att ersättas av onlineversioner.

Vi har vant oss vid de digitala mötena, och det har visat sig att alla möten inte behöver hållas fysiskt för att ge resultat.

Med de många digitala möten som har hållits under perioder av hemarbete har vi nu bra koll på de tekniska delarna med kamera, skärmdelning, mute / unmute osv. Och när vi inte behöver spendera tid på att lösa problem med tekniken och samtidigt kan spara tid på uteblivna resor, så kan vi snabbt gå vidare med uppgifterna och överenskommelserna efter mötet. Mötena blir effektivare.


6. Bättre samarbetsmöjligheter överallt

Ökningen av antalet digitala möten och online-arbete i allmänhet har gjort oss bättre på att samarbeta från olika platser, vilket har bidragit till att höja kvaliteten på digitalt samarbete.

Det handlar inte bara om bättre mikrofoner och kameror i mötesrummen, utan om möjligheten att använda whiteboards och liknande, där du kan samarbeta online med samma digitala whiteboard. Något som används särskilt i samband med brainstorming och workshops.

Ni behöver inte längre sitta i samma rum för att samarbeta och skapa resultat, utveckla och vara innovativa.


7. IoT-teknik som ökar produktiviteten

Till ZDNet säger Richard Kauntze, VD för British Council for Offices, att det kommer att bli mer och mer populärt att använda smart teknik och andra metoder som gör vardagen på kontoret bättre. Det hjälper till att locka anställda att spendera mer tid på kontoret.

Tekniken anpassar sig till de anställda, så hela kontorsupplevelsen förbättras. Det kan vara smart LED-ljus som automatiskt anpassas till temperaturen på kontoret eller det naturliga dagsljuset.

Det förbättrar den goda kontorsupplevelsen för anställda och det påverkar produktiviteten och trivseln. Det är win-win för såväl företaget som de anställda.


8. Kontoret som en social plats

Även om en stor del av arbetet för många kommer ske i form av distansarbete utanför kontoret, kommer det fysiska kontoret fortfarande att vara samlingsplatsen för den sociala aspekten och för kunskapsdelning.

Det kommer dock att ske på andra villkor, som du kan se i föregående punkter. Det trevliga samtalet vid kaffemaskinen och lunchen i matsalen kommer fortfarande att göra kontoret till centrum för livet som kontorsarbetare.