Sambandet mellan sjukfrånvaro och ergonomi

there's a strong link between sick leave and ergonomics

published

Sjukfrånvaro och ergonomi hänger ihop. Varken vår kropp eller vårt psyke är gjord för att göra små, repetitiva rörelser framför en skärm, många timmar i sträck. Därför toppar dålig ergonomi också listan över de vanligaste orsakerna till sjukskrivning.

Mer än hälften av kontorsarbetarna upplever muskelsmärta och stillasittande kontorsarbetare utgör 38% av alla sjukskrivna.

Läs mer: Därför är det värt att investera i en ergonomisk mus

Så om du också får ont i kroppen av ditt kontorsarbete är du inte ensam. Dålig ergonomi på arbetsplatsen, resulterar i sjukfrånvaro men även osynligt slitage, och därför är det viktigt att arbetsplatsen tar det på allvar.


Bristfällig ergonomi kan bli dyrt

Stillasittande arbete orsakar ofta spänningar i nacke och axelområdet - och smärta i nacken förekommer mycket oftare hos anställda som arbetar på kontor jämfört med andra typer av arbete. Det orsakar sjukskrivningar, nacksmärta och ineffektivt arbete.

Det påverkar inte bara den enskilda medarbetaren som måste sjukanmäla sig. Det är också dyrt - både för arbetsplatsen och samhället.

sjukfrånvaro och ergonomi

Tänk på helheten angående ergonomi för att minska sjukfrånvaron

Även om många arbetsplatser har ergonomiska lösningar finns det fortfarande problem med sjukskrivningar, eftersom ergonomi inte är en standardlösning som passar alla. Alla är olika och behöver olika lösningar - och därför är en standardlösning som inte är flexibel något som förebygger.

Läs mer: 5 tips för lägre sjukfrånvaro med god ergonomi 

Det blir problem när man inte tänker på helheten när det gäller förebyggande lösningar. När kontor ska inrättas gör varje avdelning sin del - och pratar inte med varandra. Och så slutar det med att de anställda inte har optimala förutsättningarna, eftersom ingen tänkte på förebyggande åtgärder, utan bara inköpen.


Fakta om tangentbord och möss

  • Tangentbordet ska kunna vinklas
  • Det måste finnas tillräckligt med utrymme framför tangentbordet och plats för musen så att armarna kan vila mot bordsskivan
  • Om en bärbar dator används i det dagliga arbetet måste den vara utrustad med separat skärm, tangentbord och mus när du arbetar med den mer än 2 timmar om dagen eller ungefär en hel arbetsdag i veckan

Källa: Danmarks branschsällskap för välfärd och offentlig förvaltning, BFA Kontor


Minska sjukfrånvaron med god ergonomi

Stillasittande arbete och repetitiva rörelser vid datorn orsakar smärta hos 2 av 3 kontorsarbetare. Det visar en undersökning gjord av det danska fackförbundet för kontorsarbetare i den offentliga sektorn, HK STAT.

Därför är det viktigt att du som arbetsgivare ser till att förutsättningarna på arbetsplatsen är i ordning så att dina anställda kan må bra.

ergo checklista


Som tur är finns det mycket du kan göra - och särskilt när det gäller förebyggande åtgärder. Det första är att inte välja standardlösningarna, och istället börjar med den enskilda medarbetarens behov.

  • När du väljer datormöss, se till att de passar den enskilda medarbetaren och hans eller hennes arbetsuppgifter.
  • Välj ett tangentbord med en matt yta, så att det inte reflekterar så mycket ljus.
  • Se till att organisera arbetet så att den anställde inte sitter vid datorn hela dagen.
  • Tänk på ergonomin som en helhet.
  • Lyssna på vad dina anställda behöver.